Αρχική COVID-19 Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ – Σε αναμονή η Ευρώπη με έξαρση...

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ – Σε αναμονή η Ευρώπη με έξαρση πανδημίας

0
Νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2
Διαφήμιση

Η νοσηλεύτρια σε μονάδες εντατικής θεραπείας Σάντρα Λίντσεϊ, από την Νέα Υορκή, δίνει το παράδειγμα ως η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή αποτελεί πράξη μεγάλης σημασίας καθώς οι ΗΠΑ έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, η αγωνία στην Ευρώπη για την έλευση του εμβολίου καλπάζει καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Ο πρώτος εμβολιασμός στις ΗΠΑ

Η Σάντρα Λίντσεϊ κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Long Island Jewish Medical Center στο Κουίνς και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Η κίνηση της αυτή προκάλεσε τα χειροκροτήματα όσων βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε livestream με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

 

Η Σάντρα Λίντσεϊ δίνει μία αισιόδοξη νότα με την δήλωση της μετά τον εμβολιασμό: «Δεν ένιωσα τίποτα το διαφορετικό απ’ όταν έκανα ένα οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Νιώθω αισιόδοξη σήμερα, ανακουφισμένη. Νιώθω ότι έρχεται η θεραπεία. Ελπίζω αυτό να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους μιας πολύ οδυνηρής περιόδου στην ιστορία μας. Θέλω να ενσταλάξω την εμπιστοσύνη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Η μεταφορά των εμβολίων στα κέντρα διανομής στις ΗΠΑ, ξεκίνησε χθες, με τις πρώτες 2,9 εκατομμύρια δόσεις.

Μετά την νοσηλεύτρια Σάντρα Λίντσεϊ, ένας γιατρός του νοσοκομείου Lenox Hill θα είναι επίσης ένας από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο δημοσίως σήμερα, στο Long Island Jewish Medical Center στο Κουίνς, σύμφωνα με το Northwell Health.

Νοσοκομεία στο Τέξας, στη Γιούτα και τη Μινεσότα αναμένουν επίσης να παραλάβουν σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα χορηγηθούν άμεσα.

Το εμβόλιο στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Μάλιστα, αρκετές χώρες στην Ευρώπη θέτουν πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στην Γερμανία η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε καινούργια αυστηρά μέτρα. 

Στην Ιταλία επίσης ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.

Με την πανδημία να συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της η ανάγκη για το εμβόλιο γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό. Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται σε αναμονή των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). ο οποίος θα πάρει της σχετικές αποφάσεις στις 29 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο της Pfizer και στις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση