Αρχική COVID-19 Β. Παπαευαγγέλου: Σε 8 λεπτά μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό 20 καλεσμένοι

Β. Παπαευαγγέλου: Σε 8 λεπτά μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό 20 καλεσμένοι

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά του κορονοϊού σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών με 20 καλεσμένους που δεν φοράνε μάσκα”.

Διευκρινίζοντας ότι ακόμα κι αν οι καλεσμένοι σε μια συνάθροιση εν όψει Χριστουγέννων, φοράνε μάσκα, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός.

“Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις είναι ευκαιρία υπερμετάδοσης του ιού”, προσέθεσε και τόνισε ότι “Είναι κρίμα να εξανεμιστούν τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας”.

Για τους εμβολιασμούς

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, εκτιμά ότι θα αρχίσουν στις αρχές του νέου έτους στη χώρα, δηλώνοντας ότι “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, …είναι εξίσου προστατευτικό τόσο για νεαρά άτομα, όσο και για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι στις κλινικές δοκιμές εμφάνισαν ηπιότερες παρενέργειες από άλλες ηλικιακές ομάδες”.

Παράλληλα, έκρινε τον εμβολιασμό απόλυτα αναγκαίο, όχι μόνο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αλλά και για όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προχωρά κανονικά η εγκυμοσύνη 12 γυναικών, που δεν γνώριζαν ότι ήταν έγκυες και εμβολιάστηκαν. Ενώ, μελλοντικά, θα εμβολιάζονται και παιδιά ενημέρωσε.

Παρενέργειες

Ως συχνότερη παρενέργεια του εμβολίου ανέφερε τον πόνο στο σημείο της ένεσης, το αίσθημα κόπωσης, τις κεφαλαλγίες και τον πυρετό.

Έχουμε εμφανή μείωση των κρουσμάτων

Για μείωση των κρουσμάτων, αλλά και για ότι “Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων”, έκανε λόγο η Β. Παπαευαγγέλου.

20% πτώση νέων διαγνώσεων στη Θεσσαλονίκη

Την πτωτική πορεία των κρουσμάτων επισήμανε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ενημέρωσε, στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις σε μια εβδομάδα.

“Η επιδημία στα βόρεια της χώρας εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας. Η ηλικιακή κατανομή των διαγνώσεων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας όπως το έχουμε καταγράψει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις πάνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση”, σημείωσε.

Ενώ, η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων συνεχίζει την πτωτική πορεία, όπως και την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο, τόνισε ότι τα Σαββατοκύριακα, κατά κόρον, διαγινγώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here