Αρχική COVID-19 Ξεκίνησε η αποστολή εμβολίων στο Η.Β. – Μ. Τζόνσον και Μ. Χάνκοκ...

Ξεκίνησε η αποστολή εμβολίων στο Η.Β. – Μ. Τζόνσον και Μ. Χάνκοκ θα εμβολιαστούν live (βίντεο)

0
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον Associated Press
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιστορική ημέρα η Τετάρτη για τη μάχη κατά του κορονοϊού, με τα πρώτα φορτηγά από το Βέλγιο με εμβόλια κατά του SARS-COV-2 να κατευθύνονται προς τη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί την πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Τα διεθνή μέσα μετέδωσαν στα social την μεγάλη είδηση της πρώτης μεταφοράς εμβολίων από το εργοστάσιο παρασκευής του εμβολίου στην μικρή πόλη Puurs, στην Αμβέρσα, με κατεύθυνση το Λονδίνο που οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχής γενομένης τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

“Φανταστικά” νέα

Την ίδια ώρα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε “φανταστικά” τα νέα της άμεσης διάθεσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε “Προφανώς είμαι απολύτως ενθουσιασμένος από τα νέα, πολύ περήφανος που η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ένα κλινικά εγκεκριμένο εμβόλιο”.

Σε live μετάδοση ο εμβολιασμός Τζόνσον και Χάνκοκ

Μάλιστα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσαν πως θα εμβολιαστούν live σε τηλεοπτική μετάδοση.

Ο Ματ Χάνκοκ κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη από τον Πιρς Μόργκαν στην εκπομπή “Good Morning Britain” δέχτηκε την πρόκληση του παρουσιαστή να εμβολιαστεί live στο τηλεοπτικό πλατό του ITV όταν έρθει η σειρά του και δικαιούται να εμβολιαστεί.

Σκοπός είναι να δείξουν στον κόσμο πόσο ασφαλή είναι τα εγκεκριμένα εμβόλια.

Επιπρόσθετα, η Αλέγκρα Στράτον, εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, αποκάλυψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον, έχει αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο live στην τηλεόραση, δηλώνοντας ότι «Όλοι γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι που θα απέκλειε». ωστόσο σύμφωνα με την ίδια, ο Τζόνσον δε θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί νωρίτερα από αυτούς που βρίσκονται σε προτεραιότητα.

Πρώτοι στον εμβολιασμό θα είναι όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι και άτομα ευάλωτα λόγο υποκείμενων νοσημάτων, ενώ η εμβολιαστική επιτροπή της Βρετανίας θα αποφασίσει αναλυτικά.

Η μεγάλη πρόκληση

Ο Μ. Χάνκοκ επεσήμανε την ετοιμότητα των νοσοκομείων για την παραλαβή των εμβολίων, καθώς και ότι θα συσταθούν εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα. Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόκληση της διανομής του εξαιτίας της θερμοκρασίας των -70 βαθμών Κελσίου που το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται.

Η Pfizer έχει ενημερώσει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί έως 5 ημέρες σε θερμοκρασία ψύξης, είτε έως 15 σε βαθιά κατάψυξη.

Με τις 40 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει η Βρετανία από το εμβόλιο αυτό, αρκεί για να καλυφθεί το 1/3 του πληθυσμού της, καθώς για κάθε άνθρωπο χρειάζονται 2 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Pfizer στη δημοσιότητα.

Πάντως, μέχρι στιγμής οι επιστημονικές απόψεις διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο για τη διαπίστωση των αντισωμάτων. Αλλά και σημαντικοί προβληματισμοί εμμένουν. Όπως για παράδειγμα το κατά πόσο και για πόσο προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες από εκδήλωση σοβαρής λοίμωξης covid-19 ή το αν ο εμβολιασμός αποτρέπει την μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Δε γνωρίζεις εάν δημιουργεί ανοσία ή αν τον μεταδίδεις πλέον”

Να σημειωθεί ότι ο βρετανός υπουργός Υγείας δήλωσε στην τηλεοπτική συνέντευξη ότι «Επειδή ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις, του να έχεις περάσει τον κορονοϊό, αν δημιουργεί ανοσία ή αν δεν τον μεταδίδεις πλέον. Έτσι, θα εμβολιαστούμε είτε έχουμε νοσήσει από κορωνοϊό, είτε όχι».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση