Αρχική COVID-19 Αναπάντητα ερωτήματα για τα εμβόλια COVID-19 | Άγνωστη η ανοσία σε ευπαθείς...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα εμβόλια COVID-19 | Άγνωστη η ανοσία σε ευπαθείς ομάδες

0
covid 19 - υπερ-ανοσία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σειρά προβληματισμών θέτουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα η κα. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και οι κ.κ.Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) βασιζόμενοι σε μία δημοσίευση που πραγματοποίησε το έγκριτο περιοδικό Nature αναφερόμενο στα δεδομένα των εμβολίων που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κυκλοφορήσουν εναντίον του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Ποιοι είναι αυτοί οι προβληματισμοί;

Αρχικά, πρέπει να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις ευπαθείς
ομάδες. Όπως οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί, και το κατά πόσο αυτά προστατεύουν από τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Επίσης, δεν είναι σαφές αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους ανθρώπους στους υπόλοιπους.

Άλλοι προβληματισμοί είναι:

  • Ο δισταγμός του πληθυσμού να εμβολιαστεί.
  • Η οργάνωση που απαιτείται για εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Λύσεις που προτείνονται από τους Επιστήμονες

Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο εμβόλιο, είναι απαραίτητη η πλήρης διαύγεια. Καθώς και η δημοσιοποίηση των δεδομένων.

Για το λόγο αυτό, ο FDA θα διεξάγει μια δημόσια συνάντηση εξωτερικών συμβούλων στις αρχές Δεκεμβρίου. Για να συζητηθούν τα δεδομένα προτού δώσει έγκριση για την κυκλοφορία ενός εμβολίου.

Πρέπει, ωστόσο, τα δεδομένα των μελετών των εμβολίων να κοινοποιηθούν ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από άλλους επιστήμονες.

Οι υπεύθυνοι των ρυθμιστικών αρχών ανά την υφήλιο πρέπει να μοιραστούν τα δεδομένα τους με τους ομολόγους τους, ώστε να επιταχύνουν τις εγκρίσεις των εμβολίων ανά τον κόσμο.

Πρόκληση και η διακίνηση

Η διακίνηση των εμβολίων αποτελεί μία ακόμα πρόκληση, καθώς οι υποδομές που χρειάζονται είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες και σχεδόν ανύπαρκτες τουλάχιστον στα μεγέθη που απαιτούνται σε όλο τα κράτη του πλανήτη.

Θυμίζουμε ότι το εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca (Cambridge,UK) αποθηκεύεται στους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ το εμβόλιο της Pfizer (New York City) και της BioNTech (Mainz,Germany), που θεωρείται πιο αποτελεσματικό αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες κάτω των -70 o C.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here