Αρχική COVID-19 Τι λέει η έκθεση του ECDC για την μετάλλαξη του κορονοϊού

Τι λέει η έκθεση του ECDC για την μετάλλαξη του κορονοϊού

0
Ισπανία κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση του, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης κορονοϊού στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και στη Νότια Αφρική.

Αυξημένος αντίκτυπο στα συστήματα υγείας

Η έκθεση εκτιμά επίσης τον κίνδυνο εισαγωγής και διάδοσης αυτών των παραλλαγών ανησυχίας στην ΕΕ / ΕΟΧ.
Καθώς και τον αυξημένο αντίκτυπο που θα είχε στα συστήματα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω της μετάλλαξης. Και έτσι η εμφάνιση νέων παραλλαγών είναι μια αναμενόμενη εμφάνιση και δεν αποτελεί από μόνη της αιτία ανησυχίας.
Το SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.
Μια διαφοροποίηση του SARS-CoV-2 λόγω των διαδικασιών εξέλιξης και προσαρμογής έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως.

Πότε οι παραλλαγές είναι επικίνδυνες

Παρόλο που οι περισσότερες αναδυόμενες μεταλλάξεις δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εξάπλωση του ιού, ορισμένες μεταλλάξεις ή συνδυασμοί μεταλλάξεων μπορεί να παρέχουν στον ιό ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα. Όπως αυξημένη μεταδοτικότητα ή ικανότητα αποφυγής της ανοσοαπόκρισης του ξενιστή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτές οι παραλλαγές θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Και θεωρούνται ότι αποτελούν παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

Από τις 26 Δεκεμβρίου 2020, έχουν αναφερθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις αυτής της νέας παραλλαγής, επιβεβαιωμένες από την αλληλουχία γονιδιώματος.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό περιπτώσεων στη Νοτιοανατολική, την Ανατολική και την περιοχή του Λονδίνου οφείλονται σε αυτήν την παραλλαγή, αλλά έχουν επίσης εντοπιστεί περιπτώσεις σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου, τα αρχικά κρούσματα αναγνωρίστηκαν αναδρομικά ότι εμφανίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

κορονοϊός μάσκα

Αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή έχει αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης σε σύγκριση με προηγούμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί αύξηση της σοβαρότητας της λοίμωξης.

Τι μέτρα θα πρέπει να πάρουν τα κράτη για την καθυστέρηση της εισαγωγής παραλλαγών

Οι διαθέσιμες επιλογές για την καθυστέρηση της εισαγωγής και την περαιτέρω διάδοση μιας νέας παραλλαγής ανησυχίας είναι:

  • Η εκτέλεση στοχευμένης και αντιπροσωπευτικής αλληλουχίας κοινοτικών περιπτώσεων για τον εντοπισμό νωρίς και την παρακολούθηση της συχνότητας της παραλλαγής.
  • Να αυξηθεί η παρακολούθηση και ο έλεγχος ατόμων με επιδημιολογική σύνδεση με περιοχές με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής. Και να ακολουθηθούν δείγματα από τέτοιες περιπτώσεις.
  • Να ενισχυθεί η στοχευμένη ανίχνευση επαφών και η απομόνωση υπόπτων και επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της παραλλαγής.
  • Να ειδοποιεί άτομα που προέρχονται από περιοχές με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης με την καραντίνα, καθώς και να δοκιμάζονται και να αυτοαπομονώνονται εάν εμφανίσουν συμπτώματα.
  • Να προτείνουμε την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδίως σε περιοχές με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής.

Αυξημένη ανίχνευση και χαρακτηρισμός

Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν για απότομες αλλαγές στα ποσοστά μετάδοσης ή σοβαρότητας της νόσου στο πλαίσιο της διαδικασίας εντοπισμού και αξιολόγησης του αντίκτυπου των παραλλαγών.

Η ανάλυση δεδομένων και η αξιολόγηση της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής κατάστασης θα πρέπει να πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό περιοχών με ταχέως μεταβαλλόμενη επιδημιολογία.

Οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να κοινοποιούν περιπτώσεις για τη νέα παραλλαγή. Καθώς και για τυχόν άλλες νέες παραλλαγές SARS-CoV-2 για πιθανή ανησυχία, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και απόκρισης (EWRS) και του ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης (TESSy) για περιπτώσεις παρακολούθηση και συνολική αναφορά, η οποία έχει προσαρμοστεί για το σκοπό αυτό.

Προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίσουν εισαγωγές γνωστών παραλλαγών, καθώς και την εμφάνιση νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν έγκαιρη αλληλουχία γονιδιώματος μιας σημαντικής και αντιπροσωπευτικής επιλογής απομονωμένων προϊόντων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδείξει ότι το πρόγραμμα αλληλουχίας τους είναι σε θέση να ανιχνεύσει αναδυόμενες παραλλαγές.

Στην ιδανική περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύουν σε μια παρόμοια επικαιρότητα και κλάσμα δειγμάτων που ακολουθούνται, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα πόρων.

Εάν δεν είναι εφικτή η αντιπροσωπευτική αλληλούχιση με παρόμοια κλίμακα με εκείνη που πραγματοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να επιλεγούν δείγματα όπου υπάρχει υποψία εμπλοκής μιας παραλλαγής ανησυχίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση