Αρχική COVID-19 Εγκρίθηκε το εμβόλιο COVID-19 της Οξφόρδης στην Βρετανία-Πόσοι ασθενείς ανάρρωσαν παγκοσμίως 

Εγκρίθηκε το εμβόλιο COVID-19 της Οξφόρδης στην Βρετανία-Πόσοι ασθενείς ανάρρωσαν παγκοσμίως 

0
astrazenecalaboratory 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

Είναι το δεύτερο εμβόλιο που που εγκρίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση έγινε από την Βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Το εμβόλιο με την κωδική ονομασία AZD1222 παρασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για λογαριασμό της Βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, AstraZeneca.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca. Αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

εμβόλιο, κορονοϊός

Πότε δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο

Για τους εμβολιασμούς μίλησε μεταξύ άλλων στο MEGA, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας.

«Υπάρχει μόνο μία σαφής αντένδειξη μόνο όταν κάποιος έχει ιστορικό αλλεργικού σοκ μετά από ενδομυική ένεση, είπε.

Οι υπόλοιπες αλλεργίες που έχουμε, σε ένα τρόφιμο, στη γύρη κλπ., δεν αποτελούν αντένδειξη σε καμία περίπτωση.

Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση γίνεται τα πρώτα 5-10 λεπτά μετά το εμβόλιο. Και ο εμβολιαζόμενος βρίσκεται στο χώρο όπου παρακολουθείται».

Σχετικά με το αν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν περάσει το ιό υπογράμμισε πως «αυτοί που έχουν περάσει τον ιό πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Αλλά δεν αποτελούν προτεραιότητα, θα το κάνουν τελευταίοι.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών ορίζει ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θέλουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υπάρχει, αλλά δεν ξέρω που θα χρησιμοποιηθεί».

κορονοϊός - ΑΕΠ

Πόσοι ασθενείς ανάρρωσαν παγκοσμίως από COVID-19

Η πανδημία COVID-19 έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 58 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει.

  • Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατομμύρια.
  • Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται στις 700.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.
  • Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό έχει σταθεροποιηθεί στις 13.000 ανά ημέρα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η επιδημία πλησιάζει:

  • Τα 23 εκατομμύρια διαγνώσεις.
  • Τους 530.000 θανάτους.
  • Ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχώρησε στα επίπεδα των 150.000 ανά ημέρα.

κορονοϊός παρίσι

Στοιχεία ανά χώρα

  • Στη Γαλλία η κατάσταση παραμένει σταθεροποιημένη στο επίπεδο των 15.000 διαγνώσεων ανά ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει στα επίπεδα των 200 θανάτων ανά ημέρα.
  • Η επιδημία στη Γερμανία εξακολουθεί να διατηρείται στα υψηλότερα από την αρχή της πανδημίας επίπεδα. Καταγράφοντας περισσότερες και από 30.000 διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να ενισχύεται. Ξεπερνώντας και τους 900 θανάτους για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιδημία πλέον καταγράφει δυναμική τρίτου κύματος, με περισσότερες από 40.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, παρέμεινε σταθεροποιημένος στο επίπεδο των 500 θανάτων ανά ημέρα.
  • Στην Ιταλία η κατάσταση παρέμεινε για ακόμη μία εβδομάδα σταθεροποιημένη στο επίπεδο των 15.000-20.000 διαγνώσεων ανά ημέρα. Και ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό συρρικνώθηκε σε λιγότερους από 600 θανάτους ανά ημέρα.

Ελλάδα: Κατά 50% έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στις ΜΕΘ

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%.
Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί, ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στον αριθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων.

Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική, δέκα μέρες πριν πάντα, εκτιμάται σε περίπου 0,8, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6.

Ισπανία κορονοϊός

Διατήρηση lockdown σε περιοχές

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων έδειξε μία βελτίωση και έτσι προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 65.

Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατ’ απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό αύξησης που παρατηρήσαμε μέσα στον Νοέμβριο.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Κυβερνητική προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και «σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση