Αρχική COVID-19 Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 50% το ιικό φορτίο των λυμάτων

Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 50% το ιικό φορτίο των λυμάτων

0
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Διαφήμιση

Μειωμένο κατά 50% εμφανίζεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει σε εβδομαδιαία βάση η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στα επίπεδα του τέλους Οκτωβρίου την προηγούμενη εβδομάδα

Οι μετρήσεις κατά την προηγούμενη εβδομαδιαία μέτρηση, υποδείκνυαν ότι υπήρχε σταθεροποίηση του φορτίου στα επίπεδα που ίσχυαν και περί τα τέλη Οκτώβρη.

Ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκου Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία δείχνουν περεταίρω ταχεία αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι τελευταίες μετρήσεις είναι αντίστοιχες εκείνων στα μέσα Οκτωβρίου. Η παρατηρούμενη αργή αλλά προοδευτική μείωση των τιμών έκκρισης ιικού φορτίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», ενώ προσέθεσε ότι «δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα, ικανή να αντιστρέψει την καθοδική τάση αν τυχόν μέσα στις μέρες των εορτών υπάρξει χαλάρωση και εφησυχασμός εκ μέρους των πολιτών».

Ενώ, σύμφωνα με τις 3 τελευταίες μετρήσεις που αφορούσαν στις 16, 18 και 21 Δεκεμβρίου, έχουν μέση τιμή περίπου 50% μικρότερη σε σχέση με τη μέση τιμή των προηγούμενων 3 διαδοχικών μετρήσεων που αφορούν στις 9, 11 και 14 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος του ΑΠΘ εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, λαμβάνοντας υπόψη, 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση