Αρχική COVID-19 “Ελευθερία”: Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του covid-19

“Ελευθερία”: Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του covid-19

0
εμβόλιο κορονοϊού
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση, το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού υπό την ονομασία «Ελευθερία». Στόχος του σχεδίου είναι να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης, με ατομικό και συλλογικό όφελος.

Σύμφωνα με το σχέδιο αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια και σε δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω και ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων. Ενώ, θα υπάρξει περαιτέρω σειρά προτεραιότητας ως εξής:

‘Ατομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19.

Στη συνέχεια – τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου- θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η Ελλάδα θα παραλάβει εμβόλια από τουλάχιστον 6 εταιρείες

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σχέδιο προβλέπεται να καταφθάσουν εμβόλια από 6 διαφορετικές εταιρείες, με πρώτα αυτά της Pfizer/BioNTech εντός Δεκεμβρίου, τα οποία αφορούν περίπου 4,7 εκατ. δόσεις.

Ενώ, κατά προσέγγιση στην παρούσα φάση, αναμένουμε, 7,1 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca, 4,7 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατ. δόσεις από την Sanofi/GSK, 1,8 εκατ. δόσεις από την Moderna και 5,3 εκατ. δόσεις από την Curevac.

Στο σχέδιο «Ελευθερία» διευκρινίζεται όλη η διαδικασία της διαχείρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, που αφορά από την παραλαβή αυτών από τις παραγωγούς εταιρείες έως και την φύλαξη και αποθήκευσή τους σε ειδικά σημεία. Επιπρόσθετα αφορά τη διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού, αλλά και την ίδια τη διαδικασία διεξαγωγής των εμβολιασμών.

Δείτε εδώ αναλυτικά το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του COVID 19.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση