Αρχική COVID-19 Τα 90.000 τεστ κορονοϊού έφτασε η Βιοιατρική από το ξέσπασμα της πανδημίας

Τα 90.000 τεστ κορονοϊού έφτασε η Βιοιατρική από το ξέσπασμα της πανδημίας

0
Βιοιατρική
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί ο όμιλος Βιοιατρική, καθώς από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου έχει διεξάγει περισσότερα από 90.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και σχεδόν 14.000 ελέγχους αντισωμάτων.

Το ποσοστό των θετικών ξεπέρασε το 6% το Νοέμβριο

Η ομάδα του Εργαστηρίου αναλύοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων διαπίστωσε πως τον Μάρτιο – όταν ξεκινούσε το πρώτο επιδημικό κύμα το 3,6% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου, το ποσοστό των θετικών ξεπέρασε το 6%, ενώ από το Μάιο έως και τον Αύγουστο ήταν κάτω από 1%. Μέχρι στιγμής, ο μήνας με τα περισσότερα τεστ ήταν ο Σεπτέμβριος, οπότε πραγματοποιήθηκαν πάνω από 18.000 έλεγχοι, εκ των οποίων 284 (1,5%) προέκυψαν θετικοί.

Αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες 18-30 ετών

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα θετικά τεστ στις ηλικίες 18 – 30 ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός «κυκλοφορεί» ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες.

Πυρετός, βήχας και μυαλγίες είναι, συχνότερα, τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς  στο εργαστήριο για έλεγχο. Σπανιότερα, αναφέρονται διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία. Καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εξεταζόμενων με θετικό τεστ, αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Εφαρμόζεται η τεχνική της μοναδιαίας ανάλυσης

Διενεργούνται καθημερινά στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 1000 μοριακά τεστ, με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 24 ώρες. Πραγματοποιούνται και μοριακά τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού, με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος. Το Εργαστήριο εφαρμόζει την τεχνική της μοναδιαίας ανάλυσης (κάθε δείγμα χωριστά) και όχι του pooling (πολλά δείγματα μαζί). Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εργαστηρίου, με το pooling υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλού ιικού φορτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση