Αρχική Μεταφορές Οι Δήμοι ψηφίζουν “ναι” στην ηλεκτροκίνηση

Οι Δήμοι ψηφίζουν “ναι” στην ηλεκτροκίνηση

0
Ηλεκτροκίνηση, Ηλεκτρικό αμάξι
Διαφήμιση

Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 93,4%, λένε “ναι” οι Δήμοι της χώρας στην Ηλεκτροκίνηση, με άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για χωροθέτηση πάνω από 10.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Με αυτό τον τρόπο στέλνουν ομόφωνα το μήνυμα πως αυτός ο νέος τρόπος πράσινης μετακίνησης έχει δυναμική και μέλλον.

Ειδικότερα, 252 Δήμοι -από τους συνολικά 270 που αφορούσε η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου- έδωσαν το «παρών» υποβάλλοντας πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021.

Με αυτές τις προτάσεις, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί Δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, διεκδικούν μέσα στο 2021 ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Νέα πρόσκληση μετά το 1ο εξάμηνο του 2021

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι δήμοι -οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022- να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι 10 μεγαλύτεροι Δήμοι που μπορούν να χωροθετήσουν αναλογικά και τους περισσότερους ΣΦΗΟ:

ΔΗΜΟΙ ΣΗΜΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ 664
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 325
ΠΑΤΡΕΩΝ 214
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 174
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 164
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 163
ΒΟΛΟΥ 144
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 139
ΡΟ∆ΟΥ 115
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 112

ΥΠΕΝ: Ενθαρρυντικό το καθολικό αίτημα των Δήμων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά, «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το καθολικό αίτημα των Δήμων να μπουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Μας δίνει αρχικά το μήνυμα ότι υπάρχει η θέληση να μπει η πράσινη μετακίνηση στη ζωή των πολιτών.

Εμείς από την πλευρά μας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιούμε μεθοδικά το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Το πρώτο βήμα ήταν η κατάρτιση του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου με το νόμο περί Ηλεκτροκίνησης, το οποίο συνδυάστηκε με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που επιδοτεί τη αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, ποδηλάτων και σκούτερ και έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, ιδίως τους νέους.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης σε όλη τη χώρα, για την οποία έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτήν την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου στους μεσαίους και μεγάλους Δήμους για τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης αλλά και με την επόμενη που θα ακολουθήσει για τους μικρότερους, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε η ηλεκτροκίνηση να μπει στις γειτονιές, στην καθημερινότητα του πολίτη».

Σ. Σταθόπουλος: Ένα πολύτιμο “πράσινο” χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε, «Στο Πράσινο Ταμείο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εκπληκτική απήχηση που σημείωσε η πρόσκλησή μας προς τους Δήμους της χώρας για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Είμαστε ακόμα περισσότερο ικανοποιημένοι που, με βάση την κατεύθυνση που έδωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης και σε συνεργασία με τις γενικές γραμματείες Ενέργειας, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος,την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και εκατοντάδες δημοτικές αρχές και τους συνεργάτες τους, επιτύχαμε να εξασφαλίσουμε ένα ακόμα πολύτιμο «πράσινο» χρηματοδοτικό εργαλείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Διαφήμιση