Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Πως θα λειτουργούν τα ντελίβερι και τα κούριερ

Κορονοϊός: Πως θα λειτουργούν τα ντελίβερι και τα κούριερ

0
delivery
Εικόνα: Unsplash/Jon Tyson
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν τα ντελίβερι και τα κούριερ. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, νέοι κανόνες θα ισχύσουν για τις για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που απασχολούν διανομείς.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες που διαθέτουν στο προσωπικό τους διανομείς, οι οποίοι χρειάζονται μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα για να εκτελέσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα, υποχρεούνται να υποβάλλουν νέο έντυπο στην «Εργάνη» ενημερώνοντας για αυτή την ενέργεια.

Έτσι με το καινούργιο αυτό έντυπο, το έντυπο Ε13, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν από πριν πότε θα χρησιμοποιείται το μοτοποδήλατο ή η μοτοσυκλέτα για λόγους εργασίας. 

Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής του νέου μέτρου.

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, οι εργοδότες που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους διανομείς, είναι υποχρεωμένοι να να υποβάλλουν το νέο έντυπο Ε13 στην «Εργάνη».

Το έντυπο Ε13 υποβάλλεται από τους υπόχρεους εργοδότες για μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), που:

  • χρησιμοποιείται ήδη ή
  • θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2020, για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων από εργαζόμενό του.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση καταχώρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, είχε θεσπιστεί με το άρθρο 55 του Ν. 4611/2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο στο άρθρο 56 παρ. 7, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της αντίστοιχης  αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, εάν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν δικό τους μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα.

Η αποζημίωση αυτή:

  • δεν έχει τον χαρακτήρα μισθού
  • δεν συμπεριλαμβάνεται στην έννοια των τακτικών αποδοχών
  • δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών
  • δεν υπολογίζεται στα επιδόματα εορτών και άδειας
  • αποτυπώνεται διακριτά στα χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση