Αρχική COVID-19 Παπαευαγγέλου: Οι κόποι μας έχουν φέρει αποτέλεσμα – Μαγιορκίνης: Αισιόδοξα τα νέα...

Παπαευαγγέλου: Οι κόποι μας έχουν φέρει αποτέλεσμα – Μαγιορκίνης: Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο

0
Βάνα Παπαευαγγέλου
Εικόνα: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διαφήμιση

Ένα αισιόδοξο νέο μεταφέρει σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας. “Το σημαντικότερο είναι ότι επιτέλους παρατηρείται σταθεροποίηση των διασωληνομένων και των θανάτων, η μείωση των νέων κρουσμάτων και των νέων ημερήσιων εισαγωγών κάθε μέρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός και τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνουν έκκληση να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι κόποι μας έχουν φέρει αποτελέσματα

Την σταθεροποίηση των διασωληνομένων και τον θανάτων ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς και την μείωση των νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι οι κόποι μας έχουν αρχίσει αν έχουν αποτελέσματα.

Οι νέες εισαγωγές συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα κυμαίνονται στις 320 κάθε ημέρα ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 εισαγωγές κάθε μέρα.

Δύο βασικοί λόγοι συνεχίζουν να προβληματίζουν την επιτροπή για την άρση μέτρων που όλοι θα θέλαμε εν όψη των Χριστουγέννων. Οι λόγοι είναι εξής:

  • Υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ μέχρι και σήμερα σε όλη την επικράτεια (πληρότητα 82%)
  • Μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα

“Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να υπολογίσουμε τον κόπο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τον Χειμώνα που διανύουμε”, υπογραμμίζει.

Όλοι θέλουμε να βγούμε λίγο από τα σπίτια μας. Αλλά η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων. Τότε είναι που δεν θα μιλάμε για ένα τρίτο κύμα, αλλά για επανάκαμψη του δεύτερου πριν καλά φύγει.”

Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο

Παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση κυμαίνεται σε ποσοστά ίδια με της προηγούμενης, σημείωσε σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται ενώ στα νότια παραμένει χαμηλή.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από μέρα σε μέρα. 

Τα σαββατοκύριακα για παράδειγμα πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ κορονοϊού. Ωστόσο, τα σαββατοκύριακα επίσης σπεύδουν για τεστ και οι πιο ύποπτοι ως κρούσματα.

Όσο αφορά το εμβόλιο, ο Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει ήδη οι εμβολιασμοί, με το εμβόλιο της Pfizer. Ενώ, τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε.

“Τα στοιχεία μιλάνε για εξαιρετικά αποτελέσματα και ασφαλή εμβόλια”, υπογράμμισε.

Τέλος, όσο αφορά τους κλειστούς χώρους εφιστά την προσοχή, τονίζοντας ότι, εκεί είναι που παρατηρείται η υψηλότερη μετάδοση.

Σημαντικό είναι όταν βρίσκονται άτομα σε εσωτερικό χώρο:

  • να αερίζεται καλά ο χώρος
  • να φοράμε μάσκα
  • να βγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, όπως μπαλκόνι
  • να μην έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους όποιος έχει κάποιο σύμπτωμα

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση