Αρχική Υγεία - Διατροφή Κάθε χρόνο 3.500 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους από Καρκίνο του Προστάτη

Κάθε χρόνο 3.500 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους από Καρκίνο του Προστάτη

0
Καρκίνος του Προστάτη
Εικόνα: pixabay/ marijana1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Το 2018, 450.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, οι νέες διαγνώσεις υπολογίζονται σε περίπου 6.500. Το άμεσο κόστος φροντίδας και θεραπείας του καρκίνου ανά άτομο είναι 88 ευρώ στην Ελλάδα, σημαντικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 154 ευρώ, ανά άτομο.

Ο Ψηφιακός Άτλας για τον καρκίνο του προστάτη

Η Αstellas, δημιούργησε, την μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα, Let’s Talk Prostate Cancer Digital Atlas, με πληροφορίες στοιχεία, αναλύσεις και δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη, με στόχο να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση της νόσου όσο και στην ανάπτυξη πολιτικής για τη βελτίωση της φροντίδας και των εκβάσεων του καρκίνου του προστάτη, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε τους τελευταίους 12 μήνες από ομάδα ειδικών που συστάθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Astellas Pharma Europe Ltd. 

Τι δείχνει η καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων

Η καταγραφή και ανάλυση αυτών των στοιχείων έδειξε ότι:

  • Ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται πιο συχνά στους άνδρες και με αυξανόμενη συχνότητα, αλλά δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής από τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη αυξάνεται: 450.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2018, συγκριτικά με 345.000 νέες περιπτώσεις το 2012. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι νέες διαγνώσεις υπολογίζονται σε περίπου 6.500 για το 2018, ενώ οι θάνατοι περίπου σε 1.850 για το ίδιο διάστημα.
  • Οι ασθενείς βιώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο επίπεδο περίθαλψης ανά χώρα.
  • Ζητήματα όπως ο στιγματισμός, η κοινωνική απομόνωση και το χαμηλό ποσοστό αναζήτησης βοήθειας, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
  • Οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στη φροντίδα του καρκίνου τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερες εκβάσεις των ασθενών. Στην ΕΕ, μόνο τέσσερις χώρες – Αυστρία, Εσθονία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο – έχουν θέσει σε εφαρμογή ειδικούς στόχους για τη βελτίωση των εκβάσεων του καρκίνου του προστάτη, παρότι ο τελευταίος αποτελεί περίπου το 25% όλων των νέων καρκίνων στους άνδρες και ευθύνεται για το 10% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες κάθε χρόνο.

Πόσοι νοσούν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.500 άνδρες, χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη, κάθε χρόνο, ενώ η χώρα μας υπολείπεται στην καταγραφή (REGISTRIES) για θεραπευτικές κατηγορίες όπως του Καρκίνου του Προστάτη. Το 2017, η Ελλάδα δαπάνησε 1.623 ευρώ ανά άτομο, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 2.884 ευρώ που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ (κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ 9,8%). Επιπλέον η Ελλάδα δαπανά μόνο 4 ευρώ κατά κεφαλήν για φάρμακα κατά του καρκίνου, που είναι το χαμηλότερο ποσό στην Ευρώπη, μαζί με την Εσθονία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Αυστρία ξοδεύει 108 ευρώ κατά κεφαλήν. 

Ο ασθενής πρέπει να αναλαμβάνεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU), η φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, πρέπει να αναλαμβάνεται από μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων, να έχει μια ολιστική προσέγγιση. Μόνο 19 από τις 27 χώρες συνιστούν ρητά κάτι τέτοιο στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες τους. Στην Ελλάδα όσον αφορά τις κατευθυντήριες οδηγίες, δεν υπάρχουν ρητές συστάσεις για κανένα από τα σημεία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, όπως είναι οι τακτικές αξιολογήσεις περίθαλψης ή αξιολογήσεις από μια ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων.

Ο στόχος της Αstellas Ελλάδος

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Astellas Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Χάρης Ναρδής, παρουσιάζοντας τον Ψηφιακό Άτλαντα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Ο Ψηφιακός Άτλας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και να είναι ο καταλύτης που θα ξεκινήσει τη συζήτηση σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ασθενοκεντρικής πολιτικής“.

Διαφήμιση