Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Γεωθερμία: Σε δημόσια διαβούλευση νέο κανονιστικό πλαίσιο

Γεωθερμία: Σε δημόσια διαβούλευση νέο κανονιστικό πλαίσιο

0
γεωθερμία
Διαφήμιση

Δύο Υπουργικές Αποφάσεις θα αποτελέσουν τη βάση για το ρυθμιστικό πλαίσιο της γεωθερμίας και τα σχέδιά τους βρίσκονται από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση, σηματοδοτώντας τη βούληση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, να θέσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Τι αφορούν τα κείμενα

  • Στο κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο καθορίζονται οι διαδικασίες και οι όροι μίσθωσης για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης/διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού σε πεδία εθνικού ενδιαφέροντος και μη χαρακτηρισμένους χώρους
  •  Στο νέο Κανονισμό Γεωθερμικών Εργασιών ο οποίος θέτει το πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας τους

Οι δυο αποφάσεις έρχονται να εξειδικεύσουν τις ρυθμίσεις του Ν. 4602/2019 για την «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας». Συντάχθηκαν από Ομάδα Εργασίας απαρτιζόμενη από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ, φορείς και εμπειρογνώμονες εξειδικευμένους στο αντικείμενο της γεωθερμίας.

Τα κείμενα ενσωματώνουν καινοτόμες ρυθμίσεις που αφορούν –μεταξύ άλλων- στη  βελτίωση των όρων ανάπτυξης, έρευνας και ορθολογικής εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων, τη διασφάλιση της ασφάλειας εργαζομένων, και περιοίκων και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των συμβαλλομένων μερών.

Επιπροσθέτως, έχουν λάβει υπόψη θέσεις φορέων όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) κ.α.

Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίστηκε στις 10 ημέρες από την δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα

Α. Σδούκου: Η γεωθερμία είναι η πιο παραμελημένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας στην Ελλάδα

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, “Η γεωθερμία είναι η πιο παραμελημένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας στην Ελλάδα, παρά το πλούσιο δυναμικό της. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε διάφορους παραγωγικούς τομείς με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφέρεια. Ελπίζουμε ότι τα κείμενα που θέτουμε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την επανεκκίνηση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον μετασχηματισμό του ενεργειακού της μείγματος αλλά και την ενεργειακή της αυτονομία”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο1395 νέα κρούσματα και 102 νέοι θάνατοι από covid-19 την Παρασκευή
Επόμενο άρθροΠαπαευαγγέλου: Οι κόποι μας έχουν φέρει αποτέλεσμα – Μαγιορκίνης: Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο