Αρχική COVID-19 Μία μικροβιοκτόνος μάσκα έρχεται να προσφέρει προστασία στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Μία μικροβιοκτόνος μάσκα έρχεται να προσφέρει προστασία στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Μία μάσκα υψηλής τεχνολογίας με την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα μικρόβια έρχεται για να προσφέρει προστασία στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έκθεσης απέναντι στον κορονοϊό, δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη μάσκα προστατεύει ατομικά και ξεχωριστά τον κάθε χρήστη της από την έκθεση στον ιό, χάρη στο μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ) που διαθέτει. Έτσι, η μάσκα έχει την ιδιότητα να αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα.

Μία συνεργασία – Μία ευρεσιτεχνία υψηλής τεχνολογίας

Η πρωτοποριακή εφεύρεση ήταν δημιουργία που οφείλετε:

  • στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση
  • στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Η πρωτοποριακή μάσκα έχει πάρει ήδη αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ.

Η μάσκα «VITER1 GR»

Η μάσκα υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει πλήρη κάλυψη του προσώπου, έχει ονομαστεί «VITER1 GR», από το «Virus Terminator Greece».

Η προηγμένη τεχνολογία της αναπνευστικής μάσκας έχει την δυνατότητα να μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον κορονοϊό, σε ενεργητική. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Πότε θα διατεθεί η μάσκα στα νοσοκομεία

Η αναπνευστική μάσκα έχει ήδη κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία.

Το επόμενο βήμα που αφορά την υλοποίηση έχει επίσης προχωρήσει με την BYTOX A.E. να έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και να έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής.

Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η πιστοποίηση της συσκευής και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης. Η έγκριση και η πιστοποίηση της μάσκας είναι σημαντική καθώς επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από άτομα που εργάζονται σε χώρο με άμεση έκθεση και επαφή με τον ιό, όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Γκιβίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι προσπαθούν να διαθέσουν την μάσκα σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται.

Η λειτουργία της αναπνευστικής μάσκας

Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling) και διαθέτει ένα φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης.

Ένα κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας ελέγχουν την ποιότητα και την καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα.

Επιπλέον, έχει την δυνατότητα να ρυθμίζει την ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής.

Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.

Ένα αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα που φιλτράρει τον αέρα που εισπνέει ο χρήστης. Στη συνέχεια ο αέρας εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος και εξουδετερώνει τα ανεπιθύμητα μικρόβια, τους ιούς και άλλα παθογόνα.

Επιπλέον, ο αέρας την στιγμή που εξέρχεται από την συσκευή και λίγο πριν εισέλθει στην μάσκα, περνάει από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών.

Η συγκεκριμένη συσκευή προορίζεται πέρα των νοσοκομείων και για  χώρους τύπου «ISO Cleanroom», καθώς και τους χώρους που υπάρχει πιο επιτακτική ανάγκη για προστασία έναντι του ιού.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

Διαφήμιση