Αρχική Ελλάδα ΗΠΑ: Κυρώσεις για S-400 σε Τουρκία – Διατάξεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος

ΗΠΑ: Κυρώσεις για S-400 σε Τουρκία – Διατάξεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος

0
ΗΠΑ
Εικόνα: pixabay/Ronile
Διαφήμιση

Η επίμονα προκλητική στάση της Τουρκίας έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έντονες συζητήσεις για τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Αντιρρήσεις του Τραμπ για την υπογραφή του νομοσχεδίου

Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Μάλιστα, προηγουμένως η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Το επόμενο βήμα είναι να σταλθεί το νομοσχέδιο στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ασκήσει βέτο.

Η άρνηση του Τραμπ σχετίζεται με τις προβλεπόμενες αλλαγές ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και τη νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ορίζουν οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

Ως αποτέλεσμα, αν ο Τραμπ εξακολουθήσει να είναι αρνητικός στην υπογραφή του νομοσχεδίου, τότε αυτό θα σταλεί πίσω στο Κογκρέσο προκειμένου να υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Πέντε διαφορετικές κυρώσεις για Τουρκία

Αν υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία τότε ο Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Το NDAA προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν. Αυτό θα δυσκολέψει τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώνεται να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, κάτι με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν σύμφωνος.

Διατάξεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος

Το σχέδιο του Αμερικανικού Αμυντικού Προύπολογισμού για το 2021 συμπεριλαμβάνει διατάξεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατ. δολαρίων και ανάδειξη της σημασίας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την διάταξη ότι από την ημέρα ψήφισης των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία έχουν 30 ημέρες για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για την εκτέλεση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ καλείται να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η αύξηση στρατιωτικής παρουσίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

 

Διαφήμιση