Αρχική Υγεία - Διατροφή Η περίεργη σχέση του διαβήτη με τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους

Η περίεργη σχέση του διαβήτη με τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους

0
σκύλος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ιδιοκτήτες σκύλου με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οι ίδιοι τον διαβήτη τύπου 2 από τους ιδιοκτήτες ενός σκύλου χωρίς διαβήτη. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Αντίθετα, δεν βρέθηκε κοινός κίνδυνος διαβήτη μεταξύ των ιδιοκτητών γάτας και των κατοικίδιων ζώων τους.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων και τα κατοικίδια ζώα τους μπορεί να μοιράζονται ορισμένες συμπεριφορές υγείας. Όπως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2. Και αυτό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Καθώς και των αλλαγών στις συμπεριφορές του τρόπου ζωής και στα ποσοστά παχυσαρκίας.

Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την δραστηριότητα

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της λιποθυμίας στους ιδιοκτήτες σκύλων και στα κατοικίδια ζώα τους. Υποδηλώνοντας ότι οι δύο μπορεί να μοιράζονται συμπεριφορές υγείας, που σχετίζονται με το επίπεδο δραστηριότητας.

Επιστήμονες με έδρα τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν έρευνες.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα ασφάλισης κτηνιατρικής φροντίδας, εντόπισαν 208.980 ζευγάρια ιδιοκτήτη-σκύλου (175.214 ιδιοκτήτες και 132.783 σκυλιά).
Και 123.566 ζευγάρια γατών ιδιοκτήτη (89.944 ιδιοκτήτες και 84.143 γάτες) από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Αυτές οι πληροφορίες συνδέθηκαν με σουηδικά μητρώα υγείας και ναρκωτικών για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών. Καθώς και περιπτώσεις διαβήτη στα κατοικίδια ζώα τους για περίοδο έξι ετών παρακολούθησης (1 Ιανουαρίου 2007 έως 31 Δεκεμβρίου 2012).

Ελήφθησαν υπόψη μια σειρά πιθανών παραγόντων. Αυτές περιελάμβαναν:

  • Προσωπικές και κοινωνικοοικονομικές περιστάσεις των ιδιοκτητών σκύλων. Όπως ηλικία, φύλο, περιοχή διαμονής, οικογενειακή κατάσταση, επίπεδο εκπαίδευσης και εισόδημα, καθώς και ηλικία, φύλο και φυλή κατοικίδιων ζώων.

σκύλος

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σε σύγκριση με την κατοχή σκύλου χωρίς διαβήτη, η κατοχή σκύλου με διαβήτη συσχετίστηκε με 38% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτή η εκτίμηση δεν άλλαξε αισθητά μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη ήταν επίσης 28% υψηλότερος σε σκύλους με ιδιοκτήτη που είχε διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με σκύλους με ιδιοκτήτη που δεν είχε διαβήτη τύπου 2. Αυτή η εκτίμηση, ωστόσο, μειώθηκε μετά την προσαρμογή για την ηλικία του ιδιοκτήτη.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 στις γάτες και των ιδιοκτητών τους.

Πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα ευρήματα περιλαμβάνουν κοινές συμπεριφορές τρόπου ζωής.

Όπως επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και διατροφικές συνήθειες μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και σκύλων τους που επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη, λένε οι ερευνητές.

Η χαμηλότερη σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη της γάτας και της σωματικής δραστηριότητας της γάτας θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της απουσίας ενός κοινού κινδύνου διαβήτη σε ζευγάρια ιδιοκτήτη-γάτας.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία. Και η ομάδα δεν μπόρεσε να αξιολογήσει το επίπεδο διατροφής και σωματικής δραστηριότητας ως υποκείμενες αιτίες των συσχετίσεων.

Τα αποτελέσματα περιορίζονται επίσης σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που είχαν τα οικονομικά μέσα για να συνάψουν κτηνιατρική ασφάλιση και που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη τους.

Ο σκύλος, φρουρός για κοινές διαβητογόνες συμπεριφορές υγείας

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή ήταν μια ισχυρή μελέτη που δείχνει ότι η κατοχή ενός σκύλου με διαβήτη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στον ιδιοκτήτη. Κάτι που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από προσωπικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των ιδιοκτητών σκύλων.

Είναι πιθανό, επομένως, ότι τα σκυλιά με διαβήτη «θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως φρουρός για κοινές διαβητογόνες συμπεριφορές υγείας και περιβαλλοντικές εκθέσεις», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαφήμιση