Αρχική Περιβάλλον Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ για το κλίμα – Όλο...

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ για το κλίμα – Όλο το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

0
belgium; brussels; country; eu; eu summit; europe; european council; european council offices; european union; european union summit; flag; flags; leader; leaders; state; summit; architecture; building; council of the european union; design; europa buildi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να θέσουν έναν πιο φιλόδοξο στόχο για το κλίμα. Και αποφάσισαν μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Ωστόσο ευρωβουλευτές και ακτιβιστές λένε ότι η μείωση κατά 55% είναι πολύ κάτω από αυτό που χρειάζεται για την Συμφωνία του Παρισιού.

Η επίτευξη της Συμφωνίας που ήρθε με το πρώτο φως του ήλιου την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, είχε πολύωρες διαπραγματεύσεις και παρασκήνιο.

Χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, είχαν βάλει σκοπό να φύγουν από τις Βρυξέλλες με εγγυήσεις.

Και τα μέλη για να κερδίσουν την έγκριση τους, συμφώνησαν ότι ο νέος στόχος πρέπει να επιτευχθεί συλλογικά, αλλά με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών.

co2

Πως φτάσαμε στο 55%

Η απόφαση είναι μια αναθεώρηση του προηγούμενου στόχου της ΕΕ για μείωση τουλάχιστον του 40% των εκπομπών θερμοκηπίου έως το τέλος της δεκαετίας.

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αύξηση του υφιστάμενου στόχου μείωσης των εκπομπών του 2030, από 40% σε 55% (σε επίπεδα 1990), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα το 2050, που τέθηκε στην Πράσινη Συμφωνία.

“Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ στο Twitter.

“Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας τουλάχιστον 55% έως το 2030.”

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε την απόφαση ως έναν “εξαιρετικό τρόπο να γιορτάσουμε την πρώτη επέτειο” της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Είπε ότι η μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% των επιπέδων του 1990 θέτει την ΕΕ “σε μια σαφή πορεία προς την ουδετερότητα του κλίματος το 2050”.

Χώρες με άνθρακα αντιτάχθηκαν στο σχέδιο

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν όλη τη νύχτα. Η δέσμευση για έναν πιο φιλόδοξο στόχο είναι ένα επώδυνο ζήτημα για την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Οι χώρες προσήλθαν στην Σύνοδο στις Βρυξέλλες ζητώντας “περισσότερη σαφήνεια” και εγγυήσεις.

Ωστόσο, αυτά τα κράτη θεώρησαν άδικο όλα τα κράτη μέλη πρέπει να υποβληθούν στον ίδιο στόχο, χωρίς να λάβουν υπόψη τις αντίστοιχες ενεργειακές τους εξαρτήσεις.

Για να κερδίσουν την έγκριση τους, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι ο νέος στόχος πρέπει να επιτευχθεί ναι μεν συλλογικά, αλλά “με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών μελών. Καθώς και τις συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες, αλλά με τον πιο οικονομικά δυνατό τρόπο”.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν “το δικό τους ενεργειακό μείγμα και τις πλέον κατάλληλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των μεταβατικών τεχνολογιών όπως το φυσικό αέριο”.
Ένα αίτημα από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Κάλεσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επιπλέον μετρητά από την εσωτερική αγορά άνθρακα του μπλοκ, το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας. Άλλο ένα βασικό αίτημα από χώρες όπως η Πολωνία.

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη εξασφάλισαν επίσης ότι τα κράτη μέλη έχουν την τελευταία λέξη σχετικά με τη νομοθεσία για το κλίμα. Με τις βασικές αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

cop24 co2

“Μην ξεγελιέστε”, λέει η εισηγήτρια της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα

Ο συμβιβασμός για το νέο στόχο επιτρέπει στους υπουργούς περιβάλλοντος της ΕΕ να εγκρίνουν μια γενική συμφωνία για τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα.

Ανοίγοντας το δρόμο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν τριμερείς διαλόγους και να καταλήξουν σε συμφωνία “γρήγορα”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τον Οκτώβριο, μείωση των εκπομπών κατά 60% την επόμενη δεκαετία.

Η ευρωβουλευτής Τζόυντι Γκέτελαντ, εισηγήτρια της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να “ξεγελαστούν ” πως η απόφαση του Συμβουλίου ήταν “επαρκής”.

“Είναι σημαντικό, είπε να μην ξεγελιόμαστε ότι πιστεύουμε ότι αρκεί ένας καθαρός στόχος 55%”.

Όπως έγραψε στο twitter “έχω μια ισχυρή εντολή από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πιέσω για περισσότερες φιλοδοξίες για το κλίμα. Σκοπεύω να το κάνω αυτό όταν συναντηθούμε και διαπραγματευτούμε”.

Οι αντιδράσεις από τους ακτιβιστές

“Είμαστε σίγουρα χαρούμενοι που υπάρχει μια συμφωνία και ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, , δήλωσε ο Κλάους Ρόριγκ, Συντονιστής Πολιτικής για την Κλιματική Πολιτική της ΕΕ στο Δίκτυο δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη.

Αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι δεν είναι αρκετά κοντά ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον στόχο 1.5C της συμφωνίας του Παρισιού.

Η επιστήμη λέει ότι για να τιμήσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού η Ευρώπη, πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 65% έως το 2030, όχι το 55% που συμφωνήθηκε”.

“Οι κυβερνήσεις αναμφίβολα θα ονομάσουν την απόφαση ιστορική, δήλωσε ο σύμβουλος της Greenpeace για την πολιτική για την κλιματική αλλαγή, Σεμπάστιαν Μανγκ.

Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η συμφωνία είναι μόνο μια μικρή βελτίωση στις μειώσεις εκπομπών που αναμένεται να επιτύχει ήδη η ΕΕ.

Δείχνει ότι η πολιτική ευκολία υπερισχύει της επιστήμης του κλίματος και ότι οι περισσότεροι πολιτικοί εξακολουθούν να φοβούνται να αναλάβουν μεγάλους ρύπους”.

 

Διαφήμιση