Αρχική Θεραπείες Διαβήτης: Δύο χρόνια περιμένουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα να μπουν στην αγορά

Διαβήτης: Δύο χρόνια περιμένουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα να μπουν στην αγορά

0
Μέτρηση Διαβήτη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης και αποζημίωσης νέων τεχνολογικών προϊόντων στην αγορά ικανών να βελτιώσουν την ζωή των διαβητικών, μιλά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ομοσπονδία προώθησε σχετική επιστολή στην Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα. Θεανώ Καρποδίνη, την οποία και ενημέρωσε  για τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν άμεσα τόσο προς όφελος των πασχόντων από Διαβήτη όσο και προς όφελος του Οργανισμού.

Παρόλες τις προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπάρχουν ακόμη και σήμερα προϊόντα που προβλέπονται στον ΕΚΠΥ, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αποζημιούμενων προϊόντων του Οργανισμού.

Τα καινοτόμα προϊόντα βελτιώνουν την καθημερινότητα

Η χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι κομβικής σημασίας, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, βελτιώνει τη διαχείριση της πάθησης στην καθημερινότητα των πασχόντων και τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής υπογλυκαιμίας, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι η χρήση τους έχει σημαντικό όφελος και για το Σύστημα Υγείας με την αποτροπή ή την καθυστέρηση εμφάνισης των επίπονων για τον πάσχοντα και κοστοβόρων για την Πολιτεία επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αναγκαία η δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών 

Σήμερα γίνεται επιστημονικά αναγκαία η δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών, όπως είναι η στιγμιαία ή συνεχής καταγραφή, και σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας. Βάσει μελετών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την Ιταλία κατά τη διάρκεια του περιορισμού των μετακινήσεων (lockdown), σε ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2, που χρησιμοποιούσαν συστήματα στιγμιαίας ή συνεχούς καταγραφής, παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στον χρόνο ευγλυκαιμίας (TIR) κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση τους αποτρέπει την εμφάνιση μικρο- και μακροαγγειακών επιπλοκών.

Ένταξη προδιαγραφών για τη χορήγηση του θεραπευτικού υποδήματος για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανειλημμένα έχει καταθέσει τις προτάσεις της για το συγκεκριμένο θέμα, όπως επίσης και τις προδιαγραφές χορήγησης θεραπευτικού υποδήματος για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίες ισχύουν διεθνώς και απαραίτητα πρέπει να ενταχθούν τόσο στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ αλλά και στον ΕΚΠΥ. Παρόλο που η στάση των Στελεχών του ΕΟΠΥΥ είναι θετική, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό έχει ως συνέπεια τη χορήγηση ακατάλληλων θεραπευτικών υποδημάτων σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζουν την επιπλοκή του Διαβητικού Ποδιού με αποτέλεσμα ακόμη και τον ακρωτηριασμό, παρόλο που τα υποδήματα αυτά χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή του και επιπλέον, η όλη αυτή κατάσταση επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ και το Σύστημα Υγείας με δυσανάλογα πρόσθετο κόστος.

Δημιουργία νέων κατηγοριών που θα αφορούν την ένταξη νέων τεχνολογικών προϊόντων

Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ή να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν στο μέλλον νέες κατηγορίες οι οποίες θα αφορούν την ένταξη νέων τεχνολογικών προϊόντων, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία και να μην υπάρχουν μακρόχρονες καθυστερήσεις.

Θέσπιση ποιοτικών χαρακτηριστικών των αναλώσιμων υλικών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Η θέσπιση ποιοτικών χαρακτηριστικών προσφέρει στον πάσχοντα προϊόντα τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα κατασκευής και ποιοτικής ανάλυσης αποτελέσματος που εξασφαλίζουν αξιοπιστία στο στενότερο δυνατό εύρος γλυκόζης.

Δυστυχώς, κυκλοφορούν κάποια προϊόντα τα οποία δεν ακολουθούν τα ανωτέρω, καθώς η προϋπόθεση ύπαρξης μόνο C-mark δεν εξασφαλίζει την ποιότητα και την αξιοπιστία των αναλώσιμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ως εκ τούτου, ζητείται η ένταξη και η αποζημίωση όλων των αναλωσίμων υλικών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη να γίνεται βάσει των επιστημονικών – ποιοτικών χαρακτηριστικών τους αλλά και, όπου προβλέπεται, βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών και Κανονισμών (EN ISO 15197:2015, EN ISO 23640:2015 κλπ).

 

Διαφήμιση