Αρχική COVID-19 Φουντώνει ο πόλεμος των rapid test

Φουντώνει ο πόλεμος των rapid test

0
rapid test Ελλάδα
Διαφήμιση

‘Eλληνες επιστήμονες αποδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα ως χώρα αλλά και ως ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα ανεπτυγμένα κράτη.

Ο λόγος για την ελληνική επιστημονική – ερευνητική κοινότητα, η οποία μέσω της “Εμβληματικής Δράσης” του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημιούργησε το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”).

Ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της πανδημίας, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα 1,8 εκατ. Μοριακά τεστ και 600.000 rapid test. Τεστ που εξολοκλήρου έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό. Αριθμός που όπως λέγεται θα αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα καθώς είναι και ο μόνος τρόπος, να ελέγξεις την εξάπλωση της πανδημίας, από την στιγμή που τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός των επιπλέον 2 εκατ. Τεστ που ετοιμάζεται να προμηθευτεί το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΙΦΕΤ, πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού θα παραμείνουν και μετά τον ερχομό του εμβολίου

Το θέμα είναι ότι ακόμη και αν έρθουν τα εμβόλια, η ανοσοποίηση του πληθυσμού δεν είναι ζήτημα ημερών αλλά μηνών. Επίσης αν και τα εμβόλια έχουν αποδείξει μέσω κλινικών μελετών την αποτελεσματικότητά τους δεν υπάρχουν στοιχεία για την διάρκεια της ανοσίας, που προσφέρουν και η οποία ουσιαστικά θα καθορίσει και τον αριθμό των δόσεων. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι τα τεστ διάγνωσης του ιού εν προκειμένου του κορονοϊού θα παραμείνουν στην καθημερινότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες που πλαισιώνουν το ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας

Επισημαίνεται πως η “Εμβληματική Δράση” του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid-19. Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία έξι Ερευνητικών Κέντρων και τεσσάρων Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι φορείς που υλοποιούν την “Εμβληματική Δράση”

Οι φορείς που υλοποιούν την “Εμβληματική Δράση” είναι οι εξής:

  • Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Ιατρικής
  • Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ιατρικής
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Ιατρικής
  • ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
  • ΕΚΕΦΕ
  • “Δημόκριτος”
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα: Το πρώτο ελληνικό rapid test για τον κορονοϊό είναι γεγονός – Ecozen

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση