Αρχική Ειδήσεις 2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

0
δουλεία
Οι μορφές δουλείας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διακρίσεων εις βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων στις κοινωνίες Φώτο πηγή: Pixabay/orythys
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας.
Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Αν και η σύγχρονη δουλεία δεν ορίζεται στο νόμο, χρησιμοποιείται ως ομπρέλα. Έτσι, καλύπτει πρακτικές όπως καταναγκαστική εργασία, δουλεία χρέους, καταναγκαστικός γάμος και εμπορία ανθρώπων.

Ουσιαστικά, αναφέρεται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης που ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να φύγει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή / και κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε παιδική εργασία. Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η ΔΟΕ έχει υιοθετήσει ένα νέο νομικά δεσμευτικό Πρωτόκολλο. Αυτό, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες εξάλειψης της καταναγκαστικής εργασίας. Και έχει τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2016.

  • Υπολογίζεται ότι 40,3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στη σύγχρονη δουλεία. Συμπεριλαμβανομένων 24,9 εκατομμυρίων σε καταναγκαστική εργασία και 15,4 εκατομμυρίων σε καταναγκαστικό γάμο.
  • Υπάρχουν 5,4 θύματα σύγχρονης δουλείας για κάθε 1.000 άτομα στον κόσμο.
  • 1 στα 4 θύματα της σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά.
  • Από τα 24,9 εκατομμύρια άτομα που έχουν παγιδευτεί σε καταναγκαστική εργασία, 16 εκατομμύρια άνθρωποι εκμεταλλεύονται τον ιδιωτικό τομέα όπως οικιακή εργασία, κατασκευές ή γεωργία. 4,8 εκατομμύρια άτομα σε καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση και 4 εκατομμύρια άτομα σε καταναγκαστική εργασία που επιβάλλονται από κρατικές αρχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την καταναγκαστική εργασία. Αντιπροσωπεύοντας το 99% των θυμάτων στην εμπορική σεξουαλική βιομηχανία και το 58% σε άλλους τομείς.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας στις 2 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την ημερομηνία έγκρισης, από τη Γενική Συνέλευση, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταστολή της κυκλοφορίας προσώπων και της εκμετάλλευσης της πορνείας άλλων (ψήφισμα 317 (IV) της 2ας Δεκεμβρίου 1949).

Το επίκεντρο αυτής της ημέρας είναι η εξάλειψη των σύγχρονων μορφών δουλείας. Όπως η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, ο καταναγκαστικός γάμος. Καθώς και η αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών για χρήση σε ένοπλες συγκρούσεις.

Κύριες μορφές σύγχρονης δουλείας

Η δουλεία έχει εξελιχθεί και εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους σε όλη την ιστορία. Σήμερα ορισμένες παραδοσιακές μορφές δουλείας εξακολουθούν να υφίστανται στις προηγούμενες μορφές τους, ενώ άλλες έχουν μετατραπεί σε νέες.

Τα όργανα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει την επιμονή των παλαιών μορφών δουλείας. Που είναι ενσωματωμένες σε παραδοσιακές πεποιθήσεις και έθιμα.

Αυτές οι μορφές δουλείας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διακρίσεων εις βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων στις κοινωνίες. Όπως αυτές που θεωρούνται χαμηλής κάστας, φυλετικές μειονότητες και αυτόχθονες πληθυσμοί.

Καταναγκαστική εργασία

Παράλληλα με τις παραδοσιακές μορφές καταναγκαστικής εργασίας, όπως η δεσμευμένη εργασία και η δουλεία του χρέους, υπάρχουν πλέον πιο σύγχρονες μορφές καταναγκαστικής εργασίας.
Όπως οι μετανάστες εργαζόμενοι, που έχουν διακινηθεί για οικονομική εκμετάλλευση κάθε είδους στην παγκόσμια οικονομία:

  • Εργασία στην οικιακή δουλεία.
  • Βιομηχανία κατασκευών.
  • Βιομηχανία τροφίμων και ενδυμάτων.
  • Γεωργικός τομέας.
  • Καταναγκαστική πορνεία.

Παιδική εργασία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα στα δέκα παιδιά εργάζεται. Η πλειονότητα της παιδικής εργασίας που εμφανίζεται σήμερα είναι για οικονομική εκμετάλλευση.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναγνωρίζει “το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενδέχεται να είναι επικίνδυνη ή να επηρεάσει την εκπαίδευση του παιδιού ή να είναι επιβλαβής για την υγεία ή τη σωματική, ψυχική, πνευματική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού”.

Εμπορία

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρόληψης, καταστολής και τιμωρίας της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών, η εμπορία προσώπων σημαίνει την πρόσληψη, μεταφορά, μεταφορά, παραμονή ή παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού ο σκοπός της εκμετάλλευσης.

Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την πορνεία άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες, δουλεία ή πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία, τη δουλεία ή την αφαίρεση οργάνων.

Η συγκατάθεση του ατόμου που διακινούνται για εκμετάλλευση είναι άσχετη και εάν το άτομο που διακινούνται είναι παιδί, είναι έγκλημα ακόμη και χωρίς τη χρήση βίας.

Διαφήμιση