Αρχική COVID-19 Το Ην. Βασίλειο αξιολογεί εκ’ νέου το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford

Το Ην. Βασίλειο αξιολογεί εκ’ νέου το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford

0
εμβόλιο Covid
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου από τον ρυθμιστή φαρμάκων της χώρας να αξιολογήσει το εμβόλιο COVID-19 Oxford-AstraZeneca

Η κίνηση έρχεται εν μέσω ερωτηματικών, σχετικά με προκαταρκτικά αποτελέσματα από δοκιμές.

Η εταιρεία και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναγνώρισαν ότι το θετικό μέρος των ευρημάτων τους προήλθε από ένα σφάλμα δοσολογίας.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ είπε ότι ζήτησε από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να καθορίσει εάν το εμβόλιο “πληροί αυστηρά πρότυπα ασφαλείας”.

εμβόλιο
Εικόνα: nytimes.com

“Το εμβόλιο λειτουργεί”, λέει ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής

Το MHRA ενέκρινε τη χρήση του καθεστώτος μισής δόσης / πλήρους δόσης και επέτρεψε σε δύο ομάδες να εξεταστούν ξεχωριστά.

Παρά τη διαμάχη, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε χθες Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε θετικά αποτελέσματα.

“Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι το εμβόλιο λειτουργεί και αυτό είναι συναρπαστικό”. Αυτό  δήλωσε ο Πάτρικ Βαλάνς επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η AstraZeneca αναμένει 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της να είναι διαθέσιμες στη χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διανομή τον Δεκέμβριο εάν εγκριθεί.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι δεν μπορούσε να δώσει χρονικό πλαίσιο για την πιθανή έγκριση ή απόρριψή της.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι σκοπεύει να διεξαγάγει μια νέα παγκόσμια κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MHRA Τζουν Ρέιν ξεκαθάρισε πως, “κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί για προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν πληρούνται τα αναμενόμενα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.”

Γρίπη, Εμβόλιο

Τι έδειξαν οι δοκιμές

Τα αποτελέσματα από την τελευταία μελέτη εμβολίων ήταν αρχικά ελπιδοφόρα. Η Οξφόρδη και η AstraZeneca δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο τους μπορεί να είναι έως και 90% αποτελεσματικό όταν χορηγείται ως μισή δόση ακολουθούμενο από πλήρη δόση.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές φαρμάκων ανέφεραν αργότερα ότι ένα κατασκευαστικό ζήτημα οδήγησε σε «μισή δόση του εμβολίου ως πρώτη δόση» σε ορισμένους συμμετέχοντες.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα κενά στα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκαν.

Μόνο 2.741 άτομα έλαβαν τη μισή δόση, ενώ 8.895 συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

Ο Έλανορ Ράλεϊ, καθηγητής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι Οξφόρδη και Astrazeneca πρέπει να απαντήσουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου “σαφώς και πλήρως”.

“Η εμπιστοσύνη έχει εξαιρετική σημασία όσον αφορά στα εμβόλια, δήλωσε ο καθηγητής. Και δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που με οποιονδήποτε τρόπο θα υπονόμευε αυτήν την εμπιστοσύνη”.

εμβόλιο MODERNA

Φθηνότερο το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca

Σε αντίθεση με τα εμβόλια Pfizer και Moderna, το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca δεν χρειάζεται να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Καθιστώντας δυνητικά ευκολότερη τη διανομή, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι επίσης φθηνότερο, επειδή η AstraZeneca συμφώνησε να μην επωφεληθεί από αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αλλά δεν έχει δοθεί ημερομηνία.

 

Διαφήμιση