Αρχική COVID-19 Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης

0
εμβόλιο Covid
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το εμβόλιο κορονοϊού της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό κατά 70,4%, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από τις δοκιμές Φάσης 3.
Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το δοσολογικό σχήμα, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

H αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα.

Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%. Όπως ανακοινώθηκε δεν υπήρξαν παρενέργειες.

“Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές, δήλωσε ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής ερευνητής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.
Εντυπωσιακά, έχουμε διαπιστώσει ότι ένα από τα δοσολογικά σχήματα μας μπορεί να είναι περίπου 90% αποτελεσματικό”.

Η είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της ομάδας την περασμένη εβδομάδα ότι οι δοκιμές της Φάσης 2 σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί ανοσοαπόκριση.

κορονοϊός φάρμακο
Εικόνα: iEfimerida.gr

Η δοκιμή φάσης 2, στην συμμετείχαν 560 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 240 άνω των 70 ετών. Το εμβόλιο προκάλεσε λίγες παρενέργειες και ανοσοαπόκριση. Και στα δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης κατάφεραν να επισπεύσουν τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου, που συνήθως παίρνει μια δεκαετία, σε περίπου 10 μήνες,

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προ-παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης. Που αρκούν για εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ατόμων.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca το AZD1222 αποθηκεύεται σε απλή ψύξη, σε σχέση με τα άλλα δύο που χρειάζονται ειδικές συνθήκες ψύξης, διανέμεται εύκολα, ενώ υπολογίζεται ότι θα είναι από τα πιο φθηνά στην αγορά.

Πόσο κοστίζουν τα εμβόλια

Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα μπορεί να το παράξει με κόστος λίγων δολαρίων ανά δόση.
Στη Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι το κόστος του δεν θα υπερβαίνει τα 4 δολάρια ανά δόση, όπως είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακευτικής στο Μεξικό.

Το εμβόλιο της Moderna θα στοιχίζει από 32 έως 37 δολάρια ανά δόση, ενώ το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στοιχίζει περίπου 20 δολάρια ανά δόση.

Η Γερμανία ενδέχεται να ξεκινήσει τον εμβολιασμό τον Δεκέμβριο

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Γερμανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας της χώρας Γενς Σπαν.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι 2 δισεκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να αποσταλούν σε φτωχές χώρες το 2021.

Διαφήμιση