Αρχική Διάστημα Κορυφώνεται η “βροχή” των διαττόντων Λεοντιδών αστέρων

Κορυφώνεται η “βροχή” των διαττόντων Λεοντιδών αστέρων

0
Βροχή αστέρων
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου, αναμένεται η κορύφωση της φετινής φθινοπωρινής “βροχής” των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών.

Η “βροχή” θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Ενώ, εάν δεν υπάρχουν σύννεφα, ο ουρανός εκείνο το βράδυ θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για την παρατήρηση του φαινομένου, καθώς στις 15.11, υπάρχει Νέα Σελήνη.

Η “βροχή των Λεοντιδών έχει συνήθως μέση ένταση, με τη δημιουργία του φαινομένου αστεριών που “πέφτουν” σε συχνότητα έως και 15 ανά ώρα από τις 6 έως και τις 30 Νοέμβρη κάθε έτους. Ωστόσο, κάθε περίπου 33 χρόνια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα, με την πιο πρόσφατη φαντασμαγορική εμφάνιση να καταγράφεται το 2001.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για σωματίδια που αφήνει στο πέρασμά της η ουρά του κομήτη Τέμπλ – Τατλ, και που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ενώ, αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη, με αποτέλεσμα θεαματική “βροχή” πεφταστεριών το 2031.

Ενώ η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, όπου και αναφλέγονται λόγω της τριβής, σχηματίζοντας φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες.

Διαφήμιση