Αρχική COVID-19 Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 25 εκατ. δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα δωρεάν από...

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 25 εκατ. δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα δωρεάν από τον Ιανουάριο

0
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη της Παρασκευής, με αφορμή, τις εξελίξεις της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα αναλογούν τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο αναμένεται διαθέσιμο από τον Ιανουάριο, με την πρώτη γραμμή των δικαιούχων να αποτελείται από αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και θα είναι δωρεάν.

Η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε, θα λάβει άνω των 25 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19 μέσω συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται στις αρχές του 2021.

Ο Κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε αυτό που είχε αναφέρει και κατά την συζήτηση στη βουλή της Πέμπτης, ότι το εμβόλιο “Δε δίνει τη λύση σήμερα, μας δείχνει όμως το δρόμο προς τη λύση αύριο και θα διαπράτταμε μεγάλο λάθος εάν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης μας οδηγούσε σε εφησυχασμό“.

Ενώ, προσέθεσε, “Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας”.

Τόνισε δε, πόσο σημαντικό είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις , ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ειδικές δομές στην πρωτοβάθμια υγεία για τη διάθεσή του

Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι δωρεάν και δε θα διανέμεται από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, “Θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν”.

O πρωθυπουργός συνεχάρη το Υπουργείο για τον τρόπο διανομής του εμβολίου κατά της γρίπης, επισημαίνοντας ότι έτσι πρέπει να διανεμηθεί και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ελεύθερη πρόσβαση για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες

«Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ο Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη “μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση“. Συμπλήρωσε δε, ότι “Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές”.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση