Αρχική COVID-19 Μητσοτάκης: Εξαιρετικά δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες

Μητσοτάκης: Εξαιρετικά δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες

0
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι επόμενες δέκα μέρα θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες και πολιτική ηγεσία, κόμματα και πολίτες πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης εφ’ όλης της ύλης, που συγκάλεσε στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη να πετύχει το lockdown -το οποίο επισήμανε ότι ήταν αναγκαστική απόφαση – προκειμένου να κάνουμε τις γιορτές σε ομαλότερες συνθήκες, με στόχους να μειωθεί η μετάδοσή του, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία, χτυπώντας το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας, που είναι η εξάπλωση του ιού. Παράλληλα, τόνισε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δε κατάφερε να περιορίσει την έξαρση του 2ου κύματος με πιο χαλαρά μέτρα.

Η διασκέδαση νέων ανθρώπων, ο λόγος της εκθετικής εξάπλωσης στη Β. Ελλάδα

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δε δίστασε να επιβάλει τα τρέχοντα μέτρα – παρά το ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποφύγει 2η καραντίνα– κατόπιν συστάσεων των ειδικών και των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς ανσυνεχιζόταν η διασπορά με τον ίδιο ρυθμό τότε το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα παραπάνω από 1.000 ασθενείς, με τους περισσότερους των 100 να χρειάζονται ΜΕΘ.

“Έπρεπε εμείς όπως κι όλες οι άλλες χώρες να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες αλλά και αντίθετες ανάγκες. Την προστασία της δημοσίας υγείας και την προστασίας της κοινωνίας. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο, δεύτερο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες”, σημείωσε.

Αργότερα, σημείωσε επίσης, ότι “Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Είναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση “μην στοχοποιείτε τους νέους”. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα”.

Για τις ΜΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά “Θα πω ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδίως τον τομέα των ΜΕΘ”, ενώ παρέθεσε και λεγόμενα της εντατικολόγου καθηγήτριας, Αναστασίας Κοτανίδου ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες γίνονται βήματα, προς πάγια αιτήματα των εντατικολόγων για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν έχει σύνδεση ο τουρισμός με το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Σχετικά, με την κριτική που δέχτηκε ότι το άνοιγμα του τουρισμού προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξήγησε ότι αν υπήρχε κάποια σύνδεση τότε θα έπρεπε να δούμε έξαρση περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και όχι στο τέλος του Οκτωβρίου.

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Υπάρχει ρίσκο να μετατραπεί μία πορεία σε πορεία τρόμου, ανέφερε σχετικά με όσους εν μέσω πανδημίας μιλούν για πορεία του Πολυτεχνείου, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις κυρίως από το ΚΚΕ.

Στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά από το Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων, καθώς και υπενθύμισε ότι θα επέλθει διπλασιασμός της αποζημίωσης στη μισθωτή εργασία, αγγίζοντας το ποσό των 800 ευρώ. Ωστόσο, υπενθύμισε και ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά δύσκολες.

Εμβόλιο Pfizer: Ίσως να το έχουμε τον Ιανουάριο στη χώρα μας

Σχετικά με πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενδέχεται να το έχουμε τον Ιανουάριο στη χώρα μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για το εμβόλιο της Pfizer, κλείνοντας την ομιλία του και αναφέροντας ότι “Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και αυτή η προοπτική πρέπει να μας οπλίσει ώστε το τέλος του εφιάλτη να βρει πολίτες υγιείς“. Το εμβόλιο είναι η κορυφή του βουνού που τώρα ανεβαίνουμε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και μαζικής θωράκισης του πληθυσμού, αλλά κάλεσε και πάλι τους πολίτες ώστε να μην επέλθει χαλάρωση στην προοπτική του εμβολίου.

Διαφήμιση