Αρχική COVID-19 Γ. Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση των διασωληνώσεων -Διευκρινίσεις μετακίνησης

Γ. Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση των διασωληνώσεων -Διευκρινίσεις μετακίνησης

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID19 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ EUROKINISSI)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID19 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας με ενδεχόμενη εναλλαγή άρσης και εναλλαγής μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, σύμφωνα και με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, που συμμετείχε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τη Δευτέρα, με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Β. Παπαευαγγέλου: Η κοινωνία είναι κουρασμένη

Επιβεβλημένο λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρείται το δεύτερο lockdown, εξήγησε η Β. Παπαευαγγέλου. Τόνισε ότι η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς και ταυτόχρονα όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα.

Δεν αναμένεται άμεση μείωση των διασωληνώσεων

Όπως υπογράμμισε “φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και απ’ όλους μαζί εξαρτάται πως θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές, αλλά και το 2021“. Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ’ όλους αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. «Αντίθετα δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες».

Σημείωσε ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους και πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε συναναστροφή μας προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενθαρρυντικό πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.

Προσοχή σε όσους έφυγαν από την Αττική

Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις. Θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.

Να προσέχουν οι χρόνια πάσχοντες

Ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, κατά την διάρκεια τους δεύτερου lockdown, δίνεται στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Τα τακτικά ιατρεία παραμένουν ανοιχτά και διαβεβαίωσε ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη πολλά είναι τα παραδείγματα για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που απέφευγαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους με το φόβο μη κολλήσουν Covid-19. Αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές κύησης επειδή οι γυναίκες φοβόντουσαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Ως παιδίατρος έκανε έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και την έγκαιρη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού.

Γ. Μαγιορκίνης: Μεγάλη επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας – Δυναμική εκθετική αύξηση

Η επιδημία στην Ελλάδα διατηρεί την εικόνα δυναμικής εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας και ανάλογη πίεση και στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο Γ. Μαγιορκίνης.

Σημείωσε δε, ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα, δηλαδή περίπου 400 νέες διαγνώσεις ανά εκ πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες, ενώ των πάνω των 65 παρουσιάζουν μικρή σχετική αύξηση.

Επιδείνωση σε παγκόσμια κλίμακα -3.000 θάνατοι τουλάχιστον ημερησίως στην Ευρώπη

Η πανδημία της covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπου καταγράφονται περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μια μέρα, είπε ο καθηγητής. Στην Ευρώπη η επιδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατ. διαγνώσεις με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλοτέρα από 300.000 ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι περισσότεροι από 3.000 ανά ημέρα. Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων εχθές έγιναν ενδεικτικά στη Γαλλία – 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία – 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία – 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο – 21 χιλιάδες διαγνώσεις.

Πολλές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού και έχουν προχωρήσει σε lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Πολύ ενθαρρυντικά τα νέα από τη Pfizer και Biontech

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech και το οποίο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας. Όπως είπε η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA, μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι αυτές οι ανακοινώσεις “μας δίνουν ένα φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση”.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό»

«Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε», κατέληξε.

Διευκρινίσεις: Μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύει:

  • Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.
  • Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.
  • Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποίει με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
  • Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτός περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυτες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση