Αρχική Καταστροφές Επικίνδυνα μικροπλαστικά από την θάλασσα, στο πιάτο μας

Επικίνδυνα μικροπλαστικά από την θάλασσα, στο πιάτο μας

0
Μέτρα ΟΤΕ για τα πλαστικά στη θάλασσα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα μικροπλαστικά στην θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη επισιτιστική ασφάλεια, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία. Όσοι τρώνε μεγάλες ποσότητες οστρακοειδών καταναλώνουν περίπου 11.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας. Ωστόσο, τα οστρακοειδή δεν είναι τα μόνα θαλασσινά που μπορούν να μεταφέρουν μικροπλαστικά.

Εκτός από τη συσσώρευση στο έντερο ενός ζώου, τα μικροπλαστικά έχουν αποδειχθεί ότι μετακινούνται στο κυκλοφορικό σύστημα ή στον περιβάλλοντα ιστό, όπου το πλαστικό μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταναλωθεί από ανθρώπους.

Τα μικροπλαστικά στο πιάτο μας

Τα θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια και άλλα, ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν μικροπλαστικά στο πιάτο μας.

Μελέτη εκτιμά ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες οστρακοειδών καταναλώνουν περίπου 11.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο.

Ευτυχώς, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τέτοιες μεταβάσεις είναι ασυνήθιστες στα ψάρια. Ακόμη και όταν τρέφονται με υψηλή μικροπλαστική ρύπανση.

Αρκεί μία βόλτα σε ακτές για να δούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών.
Δυστυχώς, το πλαστικό δεν αποσυντίθεται εύκολα στην θάλασσα. Και τα πλαστικά συνήθως χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια, δημιουργώντας μικροπλαστικά.

Τα πλαστικά όλων των μεγεθών συγχέονται από τα θαλάσσια ζώα, με τις τροφές. Οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι κάνουν λάθος. Και τρώνε πλαστικές σακούλες αντί για μέδουσες.

ρύπανση χελώνες

Τα μικροπλαστικά, περισσότερο από όλες τις άλλες μορφές ρύπανσης από πλαστικό, είναι ο τύπος πλαστικού που καταναλώνεται συχνότερα από τη θαλάσσια ζωή.

Ενώ τα ίδια τα πλαστικά σωματίδια ενδέχεται να μην καταλήγουν συχνά στο κρέας ψαριών (μεταβολίζονται), υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χημικές ουσίες που μεταφέρονται από τα πλαστικά περιλαμβάνουν, τοξικές ουσίες. Όπως πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Παρ’ όλα αυτά, επιστήμονες εκτιμούν ότι λιγότερο από 0,3% των μικροπλαστικών μπορεί να περάσει από το ανθρώπινο έντερο στο λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος.

Μόνο τα πολύ μικρότερα από αυτά τα μικροπλαστικά μπορούν τότε να έχουν πρόσβαση στα όργανα του σώματος μας.

Ωστόσο, η επίδραση των μικροπλαστικών που καταναλώνονται στην ανθρώπινη υγεία είναι ελάχιστα κατανοητή.

Με τα μικροπλαστικά διαδεδομένα σε μεγάλο μέρος των τροφίμων που τρώμε, συμπεριλαμβανομένου του θαλασσινού αλατιού, της μπύρας και του μελιού, η καλύτερη τακτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να αποτρέψουμε την είσοδο πλαστικών στο περιβάλλον.

Διαφήμιση