Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Το τρίτο κύμα φοβούνται οι ειδικοί – Τι θα γίνει με...

Κορονοϊός: Το τρίτο κύμα φοβούνται οι ειδικοί – Τι θα γίνει με το lockdown

0
Κορονοϊός, μάσκες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το τρίτο κύμα κορονοϊού θέλουν να αποφευχθεί οι λοιμωξιολόγοι. Και προτείνουν μικρή χαλάρωση των μέτρων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις τους αφορούν άρση του lockdown κοντά στις 14 του μήνα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα.

Τα πάντα θα κριθούν από τους διασωληνωμένους, τα κρούσματα και τους νεκρούς.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως το άνοιγμα της αγοράς, θα φέρει ένα πιο…βαρύ τρίτο κύμα μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη. Θα αποτιμηθεί η επίδραση του lockdown και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό άρσης των μέτρων.

Να μην ανοίξουμε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Δεν πρέπει να ανοίξουμε, είπε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του».

Μια πρώτη αποτίμηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων θα υπάρξει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες

«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής, δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται».

Σχετικά για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα. Καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης.

«Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότετα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά», δήλωσε.

Η επαναλειτουργία των σχολείων θα είναι, το πρώτο βήμα επανόδου στην κανονικότητα, με τα δημοτικά σχολεία να ανοίγουν στις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια) το επικρατέστερο σενάριο είναι να μείνουν κλειστά την περίοδο των γιορτών.
Σε περίπτωση που τελικά επαναλειτουργήσουν, αυτό θα γίνει πιθανότατα κοντά στις παραμονές των γιορτών.

 

 

Διαφήμιση