Αρχική Καταστροφές Η απώλεια βιοποικιλότητας, οδηγεί σε μελλοντικές πανδημίες

Η απώλεια βιοποικιλότητας, οδηγεί σε μελλοντικές πανδημίες

0
κορονοϊός Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία Covid-19 έπληξε τον τρόπο ζωής μας παγκοσμίως. Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες πανδημίες στο παρελθόν, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Η ομαλότητα μπορεί να παραμείνει ένα αόριστο όνειρο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Που προειδοποιούν ότι οι πανδημίες θα μπορούσαν να συμβαίνουν συχνότερα στο μέλλον.
Ο λόγος; Η μαζική απώλεια βιοποικιλότητας λόγω της καταστροφής των οικοτόπων άγριας φύσης.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ραγδαία

Ο κίνδυνος από πανδημίες, αυξάνεται ραγδαία. Αυτό δείχνει μελέτη από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES).

Σύμφωνα με την μελέτη περισσότερες από πέντε νέες ασθένειες θα εμφανίζονται σε ανθρώπους κάθε χρόνο. Και οποιαδήποτε από αυτές, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει πανδημία.

Η IPBES, υπογραμμίζει πως η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 είναι η έκτη τέτοια πανδημία του είδους. Με προηγούμενη την γρίπη του 1918, γνωστή ως «ισπανική γρίπη». Και όλες αυτές οι πανδημίες έχουν προκληθεί εξ ολοκλήρου, από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μια προοπτική υπαρξιακής απειλής

Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 850.000 ιοί σε μια ποικιλία ζώων. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια.

Μια προοπτική υπαρξιακής απειλής μας, καθώς δεν θα έχουμε κανένα είδος προστασίας σε αυτούς τους νέους ιούς.

Ωστόσο, οι δραστηριότητές μας μας φέρνουν σε όλο και πιο στενή επαφή με αυτά τα παθογόνα, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως, εύκολα.

Η αποψίλωση των δασών, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και η κατανάλωση άγριας πανίδας είναι όλες πιθανές πηγές νέων ιογενών λοιμώξεων σε ανθρώπους, τονίζουν οι ειδικοί.

“Το 70% των αναδυόμενων ασθενειών – όπως ο Έμπολα, το Ζίκα και το HIV / AIDS – είναι ζωονοσολογικής προέλευσης. Που σημαίνει ότι κυκλοφορούν σε ζώα πριν μεταδοθούν στον άνθρωπο”, εξηγεί η IPBES.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα της γης στον πλανήτη έχουν ήδη υποβαθμιστεί σοβαρά από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού.

Το ένα τρίτο της επιφάνειας της γης και τα τρία τέταρτα του γλυκού νερού στον πλανήτη απορροφώνται σήμερα από τη γεωργία και η χρήση των ανθρωπίνων πόρων αυξήθηκε κατά 80% σε μόλις τρεις δεκαετίες.

Οι προκλήσεις αυτής της πανδημίας τονίζουν τη σημασία της προστασίας και της αποκατάστασης των παγκόσμιων σημαντικών και κοινών περιβαλλοντικών συστημάτων υποστήριξης της ζωής μας.

“Διατηρώντας ότι απομένει από τη βιοποικιλότητα και διαχειρίζοντας βιώσιμα περιοχές πλούσιες σε άγρια ​​ζωή, μπορούμε να αποτρέψουμε τα κρούσματα καταστροφικών ασθενειών προτού είναι πολύ αργά”, λέει η IPBES.

Διαφήμιση