Αρχική Περιβάλλον Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να αλλάξει, για τους στόχους της Συμφωνίας...

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να αλλάξει, για τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού

0
τρόφιμα λαχανικά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε σημαντικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουμε στον τρόπο παραγωγής των τροφίμων μας, αν θέλουμε να επιτευχθούν οι στόχο για τη Συμφωνία του Παρισιού.

Αυτό ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και αν μειώσουμε τις εκπομπές από όλες τις άλλες πηγές έως το 2050, τα αέρια του θερμοκηπίου από το σύστημα διατροφής μας, είναι αρκετά για να ξεπεραστεί στον πλανήτη ο διεθνής στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου μέσα σε 20 χρόνια.

“Οι συζητήσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής επικεντρώνονται συνήθως στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Και ιδιαίτερα στην καύση ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα, από τη μεταφορά ή την παραγωγή ενέργειας, λέει ο Δρ Μάικλ Κλαρκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Ωστόσο, η έρευνα μας υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης των εκπομπών από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων“.

Γεωργία και παραγωγή τροφίμων, οι “φτωχοί συγγενείς” στις πολιτικές μείωσης του άνθρακα

Παρά τις μειώσεις των εκπομπών από την ενέργεια, η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων είναι πίσω. Και έχουν λάβει λιγότερη προσοχή σχετικά με τις πολιτικές μείωσης του άνθρακα.

Εάν οι εκπομπές από την παραγωγή τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, θα φτάσουν τα 1.356 gigatons μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Το σύστημα τροφίμων σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η αποψίλωση των δασών, οι φυσικοί βιότοποι μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η χρήση τεχνητών λιπασμάτων και μεθανίου από τα ζώα είναι σημαντικοί παράγοντες στη συμβολή της γεωργίας στην κλιματική κρίση.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα από τα τρόφιμα

“Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί εφικτοί τρόποι για να μειώσετε γρήγορα τις εκπομπές τροφίμων. Αρκεί η επιθετική δράση”, λέει ο Μάικλ Κλαρκ.

Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός στον κόσμο μπορεί να τρέφεται με μια υγιεινή διατροφή. Οι στόχοι του Παρισιού θα μπορούσαν να επιτευχθούν εάν γίνουν σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων.

Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στα μισά, για παράδειγμα, θα φέρει τις εκπομπές άνθρακα εντός των στόχων για το όριο θέρμανσης 2 βαθμών Κελσίου.

Ποιες είναι οι λύσεις

Ο Μάικλ Κλαρκ πρόσθεσε ότι αυτές οι λύσεις “περιλαμβάνουν  την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών. Καθώς και τη μείωση της απώλειας τροφής και των απορριμμάτων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι τα άτομα να στραφούν κυρίως σε φυτικές δίαιτες”.

Για τη μείωση των εκπομπών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η διατροφή μας πρέπει να αλλάξει.

Εάν οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μειώσουν την ποσότητα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών, τότε οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού θα αυξηθούν σημαντικά.

Διαφήμιση