Αρχική Καταστροφές Οι επιστήμονες του κλίματος πετούν περισσότερο από άλλους ερευνητές, λέει νέα μελέτη

Οι επιστήμονες του κλίματος πετούν περισσότερο από άλλους ερευνητές, λέει νέα μελέτη

0
Έρευνα για την Ελλάδα: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την απογείωση
Διαφήμιση

Φαίνεται ότι η γνώση από μόνη της δεν επαρκεί για να αλλάξει τις επιλογές ταξιδιού στο χώρο εργασίας.

Οι ερευνητές κλιματικής αλλαγής και κυρίως οι καθηγητές, ταξιδεύουν αεροπορικώς  περισσότερο από άλλους ερευνητές. Αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν ή να αντισταθμίσουν το προσωπικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο για το Κλίμα και τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου (CAST), το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Global Environmental Change, είναι η πρώτη του είδους της. Και ερεύνησε τους ακαδημαϊκούς για το κλίμα. Σχετικά με το ταξίδι τους για συνέδρια, επιτόπια εργασία και συναντήσεις.

Εκτός από αυτήν την έρευνα σχετικά με τις ταξιδιωτικές συνήθειες περισσότερων από 1.400 ερευνητών πανεπιστημίων, ένα πείραμα παρακολούθησης με 350 ερευνητές διερεύνησε τους πρακτικούς παράγοντες που βοήθησαν και εμπόδισαν τα άτομα στην επιλογή επιλογών ταξιδιού με χαμηλότερα επίπεδα άνθρακα.

Τα “απροσδόκητα” ευρήματα

Η διευθύντρια του CAST Λορέν Ούιτμαρς, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν “απροσδόκητα”.
Αναφέροντας πως “μόνο η γνώση δεν είναι αρκετή” για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

“Βασικά, η έρευνα μας δείχνει την ανάγκη για πολιτικές και τρόπους εργασίας για να ενθαρρύνουμε και να επιτρέψουμε ταξίδια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και χρήση εικονικών εναλλακτικών λύσεων – κάτι που συμβαίνει ήδη υπό το φως του Covid-19, λέει η Λορέν Ούιτμαρς.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απαιτούν από τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, να αντικαταστήσουν πολλά φυσικά ταξίδια με εικονική αλληλεπίδραση, όπως η διαδικτυακή διάσκεψη.

Αυτές οι εικονικές επιλογές μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Πιο οικονομικές και πιο προσιτές”.

Πόσες πτήσεις κάνουν οι εμπειρογνώμονες για το κλίμα

  • Οι εμπειρογνώμονες για το κλίμα πραγματοποιούν περίπου πέντε πτήσεις το χρόνο.
  • Οι μη κλιματικοί ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερις πτήσεις.

Οι εμπειρογνώμονες για το κλίμα και την αειφορία πραγματοποιούν περισσότερες εργασίες πεδίου. Γι’ αυτό, τα διεθνή ταξίδια τους ήταν ακόμη υψηλότερα.

Υψηλότερα επίπεδα ευαισθητοποίησης για τον αντίκτυπο της αεροπορίας

Οι ερευνητές του κλίματος ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευαισθητοποίησης και ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο της αεροπορίας στην αλλαγή του κλίματος.

Και ως εκ τούτου ήταν πιο πιθανό να αντισταθμίσουν τις πτήσεις τους. Να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους ταξιδιού ή να αποφύγουν τα ταξίδια.

Για παράδειγμα, το 29% των ερευνητών του κλίματος επέλεξαν να μην ταξιδέψουν σε μια εκδήλωση εργασίας λόγω του αποτυπώματος άνθρακα του ταξιδιού, σε σύγκριση με το 5% άλλων ερευνητών.

Παράγοντες όπως οι οικογενειακές δεσμεύσεις και η διαθεσιμότητα επιλογών χαμηλού άνθρακα ήταν πιο σημαντικοί στην πρόβλεψη της πραγματικής συμπεριφοράς των επιστημόνων.
Η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις της αεροπορίας και η υποστήριξη για πολιτικές στο χώρο εργασίας αυξάνει τις προθέσεις για λιγότερες πτήσεις.

Διαφήμιση