Αρχική COVID-19 Μύθοι και αλήθειες για το νέο κορονοϊό

Μύθοι και αλήθειες για το νέο κορονοϊό

0
Διαφήμιση

Με τα κρούσματα να φθάνουν τα 30 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι διάφορες συνταγές προφύλαξης και θεραπείας για τον κορονοϊό, συνοδευόμενες από την κοινωνική απόσταση και την απομόνωση, ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας

Ενώ, κατά καιρούς υπάρχει δυσκολία να ξεχωρίσουμε το μύθο από την πραγματικότητα.

Μερικές από αυτές που είτε δημοσιεύτηκαν σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά ή επώνυμες εφημερίδες ήταν: “για να προφυλαχθείτε από τον κορονοϊό τρώτε σκόρδο”, “πίνετε ξύδι”, “πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά για να μην περάσει ο κορονοϊός στους πνεύμονες”, “η κοκαϊνη θανατώνει τον κορονοϊό” και… “ο αυνανισμός τον απομακρύνει”.

Μύθος 1: Ο κορονοϊος μεταδίδεται στις πισίνες

Τη φθινοπωρινή περίοδο και τον χειμώνα πολλοί άνθρωποι προτιμούν τις πισίνες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών και Πρόληψης (European Center of Disease Control and Prevention,ECDC) και το αντίστοιχο Αμερικανικό Κέντρο (CDC) οι πισίνες όπως και το θαλάσσιο περιβάλλον δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό. Επιπλέον οι πισίνες σύμφωνα με την ελληνική και την νομοθεσία της Ε.Ε. χλωριόνονται και απολυμαίνονται οπότε προφυλάσσουν και από κάθε είδους μύκητες και άλλα παθογόνα μικρόβια.

Μύθος 2: Ο κορονοϊός μεταδίδεται με τα ούρα και τα ανθρώπινα απορρίμματα στις τουαλέτες

Ο κορονοϊός δε μεταδίδεται ούτε με τα ούρα, ούτε τα απορρίμματα στις τουαλέτες, διότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) τα μολυσμένα τρόφιμα όπως περνούν από το στομάχι, ο κορονοϊός καταστρέφεται από τα οξέα του στομάχου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Μύθος 3: Η μάσκα προφυλάσσει από οσμές

Η μάσκα δεν προφυλάσσει ούτε από δυσάρεστες, ούτε από ευχάριστες οσμές, καθώς όλοι διαπιστώνουμε το ευχάριστο άρωμα διερχόμενης κυρίας ή την δυσάρεστη οσμή ενός αποχετευτικού χώρου.

Η μάσκα όμως μας προστατεύει από τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον κορονοϊό. Ούτε κανείς έπαθε δηλητηρίαση από το απελευθερούμενο διοξείδιο του άνθρακος από την εκπνοή μας, αφού κανείς χειρούργος δεν λυποθύμισε ποτέ φορώντας μάσκα για ώρες στο χειρουργείο.

Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι πρόσφατη έρευνα στην Κίνα διαπίστωσε ότι άτομα που φορούσαν γυαλιά μυωπίας ή άλλα, είχαν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό από εκείνους που δεν φορούσαν και αυτό διότι είναι διαπιστωμένο ότι οι ακίδες του κορονοϊού μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από τους υποδοχείς του ματιού. Τέλος η ασπίδα προσώπου μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με την μάσκα, όχι όμως μόνη της.

Μύθος 4: Σκούπισμα με χαρτοπετσέτα απομακρύνει τον κορονοϊό

Σκούπισμα με πετσέτα δεν απομακρύνει τον κορονοϊό ακόμα και εάν είναι βρεγμένη. Μόνο χλιαρό νερό με σαπούνι ή απορρυπαντικό ή αλκοολούχο διάλυμα θανατώνει τον κορονοϊό διότι προσβάλει την επιφάνεια του και τον …”ξεκοιλιάζει”. 

Μύθος 5: Εάν προσβληθείς από ασυμπτωματικό τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα

Τα συμπτώματα δεν θα είναι ηπιότερα διότι αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που έμεινες με τον φορέα, πόσο κοντά ήσουν, πόσα υποκείμενα νοσήματα είχες και ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Μύθος 6: Στοματικά διαλύματα με αλατόνερο, απορρυπαντικό, χλωρίνη κ.α., κατάποση σκευασμάτων βιταμινών και άλλα οικιακά σκευάσματα προφυλάσσουν από τον κορονοιό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κατηγορηματκός: κανένα στοματικό διάλυμα και κανένα οικιακό σκεύασμα δεν προφυλάσσει από τον κορονοϊό. Μάλιστα κάποια από αυτά όπως η χλωρίνη όταν χρησιμοποιείται σε επιφάνειες καταστρέφει τον κορονοϊό, όταν όμως χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα είναι επικίνδυνο.

Μύθος 7: Το εμβόλιο για την γρίπη, ιό Η1Ν1, προφυλάσσει από τον κορονοϊό

Ο Κορονοϊός είναι εντελώς διαφορετικός από τον Η1Ν1 και το εμβόλιο για τον Η1Ν1 δεν έχει καμία σχέση με τον κορονοϊό. Το αργότερο τον Δεκέμβρη θα κυκλοφορούν στην Ε.Ε. δύο ή και τρία εμβόλια – για τον κορονοϊό- απόλυτα ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους. 

 

κατσαρος
Νίκος Κατσαρός

*Νίκος Κατσαρός
Πτυχίο Χημείας ΕΚΠΑ. MSc, PhD Univ. of Massachusetts,USA. Καθ.Georgia Southern Univ ΗΠΑ. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπ.Ανάπτυξης, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Μεταπτυχιακών Σπουδών, π. Υπ.Παιδείας, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ. Αντιπρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής New York College

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here