Αρχική Περιβάλλον Αντικύθηρα: Το νησί που μπορεί να δώσει λύση στην κλιματική αλλαγή

Αντικύθηρα: Το νησί που μπορεί να δώσει λύση στην κλιματική αλλαγή

0
Αντικύθηρα
Διαφήμιση

Τα Αντικύθηρα, αυτό το απομακρυσμένο βραχώδες νησί με τους 22 κατοίκους, εδώ και 3 χρόνια καλεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, για να σχηματίσουν μια παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το καινοτόμο πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τίτλο «Παγγαία», το οποίο έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει στόχο να “εκμεταλλευτεί” τις δυνατότητες που δίνει το νησί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί οι επιστήμονες αγαπούν τα Αντικύθηρα

Τα Αντικύθηρα είναι για τους επιστήμονες άξια παρατήρησης, καθώς στην ατμόσφαιρά τους εντοπίζονται σωματίδια τελείως διαφορετικής, μεταξύ τους, προέλευσης.

Για παράδειγμα, κατά καιρούς έχουν βρεθεί στον αέρα του νησιού σκόνη από τη Σαχάρα, τέφρα από το ηφαίστειο της Αίτνας, αλλά ακόμα και αποκαΐδια από φωτιές στον Καναδά, τα οποία έφτασαν ως τα Αντικύθηρα μόλις 15 ημέρες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2018.

Οι ειδικοί εκεί μελετούν την κίνηση όλων αυτών των διαφορετικών σωματιδίων και την διασπορά τους στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελλοντικά θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να δημιουργήσουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για αυτά, καθώς και να δημιουργήσουμε καλύτερες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον καιρό.

Επιπλέον, η ατμόσφαιρα στα Αντικύθηρα είναι καθαρή με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό με ευκολία.

«Η επικρατούσα επιστημονική άποψη θέλει τα σωματίδια να κινούνται στην ατμόσφαιρα τυχαία. Εμείς υποθέτουμε ότι αυτά μπορεί να κινούνται ευθυγραμμισμένα καθέτως, κάτι που επιτρέπει 10% με 20% περισσότερη ακτινοβολία να διαπεράσει την ατμόσφαιρα, φτάνοντας ως το έδαφος», εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του παρατηρητηρίου, Βασίλης Αμοιρίδης.

«Εάν η θεωρία μας αποδειχθεί αληθινή -κάτι που θα γνωρίζουμε σε ένα χρόνο από τώρα, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε όλα όσα γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε.

Ο συντάκτης του BBC ανέφερε μάλιστα πως «έμεινε άφωνος» από τον εξοπλισμό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πράσινες ακτίνες λέιζερ εντοπισμού κίνησης των σωματιδίων, που λάμπουν κάθε βράδυ στον ουρανό του νησιού.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι ερευνητές σκοπεύουν να εγκαταστήσουν έως και 40 νέες συσκευές, που θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να υπολογίζουν με ακρίβεια την υπέρυθρη ακτινοβολία που παγιδεύεται μες στα σύννεφα αλλά και το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πορεία των ανέμων.

Αντικύθηρα

Τα μελλοντικά σχέδια

Οι επιστήμονες επισκέπτονται προς το παρόν το νησί σε ομάδες τον πέντε μία φορά το μήνα. Το σχέδιο, ωστόσο, είναι να δημιουργηθούν ειδικοί ξενώνες για τους επιστήμονες, με σκοπό να φιλοξενούνται εκεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι κάτοικοι του νησιού

Στο νησί των Αντικυθήρων, που αριθμεί μόλις 22 μόνιμους κατοίκους, με όσους είναι κάτω των 65 να αποτελούν εξαίρεση, οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας έχουν γίνει δεκτοί με ενθουσιασμό, με τους ντόπιους να πιστεύουν ότι η άφιξη νέου κόσμου στο αραιοκατοικημένο τους νησί μπορεί να φέρει μια ανάπτυξη και να το αλλάξει προς το καλύτερο

Με πληροφορίες από: bbc.com

Διαφήμιση