Αρχική Special Topics Επτά Μύθοι για τον κορονοϊό και πώς καταρρίπτονται από την επιστήμη

Επτά Μύθοι για τον κορονοϊό και πώς καταρρίπτονται από την επιστήμη

1
prasesh shiwakoti lomash moHiHqdmUYY unsplash

Καθώς τα κρούσματα από τον Κορονοϊό υπερβαίνουν παγκοσμίως  τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, διοχετεύουν ένα χείμαρρο πληροφοριών, στα οποία  είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις  τον μύθο από την πραγματικότητα.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μία σειρά από μύθους για τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 ,COVID-19, που καταρρίπτονται επιστημονικά.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι.

Ο Κορονοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ,αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal οf Tropical Medicine and Hygiene τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσιθά αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον ΚορονοΪό.Επίσης άλλοι 5900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και άλλοι 60  τυφλώθηκαν.

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε την κοπριάτους. Στην Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

 • Μύθος 1: Ο Κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο.

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι ο Κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Ο Κορονοίός. SARSCoV-2 είναι παρόμοιος με τα δύο άλλα είδη κορονοϊών SARSCoV and MERSCoV, που και οι τρείς προήλθαν από τις νυχτερίδες. Επίσης δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον Μπίλ Γκείτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

Μία μελέτη που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature Medicine παρουσίασε  ισχυρά επιχειρήματα ότι ο Κορονοϊός δεν παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο Κορονοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από την φύση και όχι από εργαστήριο.

prasesh shiwakoti lomash moHiHqdmUYY unsplash

 • Μύθος 2: Τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον Κορονοϊό

Τα κατοικίδια ζώα, γάτες, σκύλοι κλπ δεν μεταδίδουν τον Κορονοϊό. Παρόλο που αναφέρθηκαν σπάνιες περιπτώσεις όπου κατοικίδια προσβλήθηκαν από τον Κορονοϊό σε καμία περίπτωση δεν το μετέδωσαν σε άνθρωπο, κάποιο άτομο προσβληθεί από Κορονοϊό καλό θα είναι να αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σε άλλο άτομο. Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 • Μύθος 3: Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα και ιχνοστοιχεία προφυλάσσουν από τον Κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η βιταμίνης C ή άλλα σκευάσματα δεν προφυλάσσουν από τον Κορονοϊό. Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως βοηθούν στην σύνθεση ορμονών, κολλαγόνου κλπ και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια. Συνεπώς συνιστάται η  χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όχι όμως υπερδοσολογία, πού μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Π.Ο.Υ., ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων,FDA, και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός οργανισμός δηλώνουν  ότι, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον Κορονοϊό.

freestocks xSGCbGYQtO4 unsplash

 • Μύθος 4: Πακέτα από την Κίνα, ή φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον Κορονοϊό.

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν μεταδίδουν τον Κορονοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ΠΟΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων  ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ούτε από κινέζικά ή άλλα εστιατόρια παρά μόνον εάν άτομο είναι μολυσμένο και μεταδώσει τον Κορονοϊό στο τρόφιμο.

macau photo agency NhhhRZQxnFY unsplash

 • Mύθος 5: Πίνοντας αλκοόλη ή μεθανόλη ή απορρυπαντικό, ή τρώγοντας σκόρδο κλπ, θεραπεύεις ή προλαβαίνεις τον Κορονοϊό

Πίνοντας αλκοόλη ή τρώγοντας σκόρδο δεν προστατεύει, ούτε θεραπεύει τον Κορονοϊό. Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας  ή και τρώγοντας τα απορρίμματα τους θα φέρει θετικό αποτέλεσμα,  αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 • Μύθος 6: Τα Δίκτυα 5GΔιαδίδουν τον Κορονοϊό

Είναιγεγονόςότιοιιοίδενμεταδίδονταιμέσωραδιοκυμάτωνήδικτύωνκινητήςτηλεφωνίαςπεριλαμβανομένων και των δικτύων 5G,σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλα ταύτα καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά την διάρκεια του lockdown καθώς πολλοί  πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα ,καθώς επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

 • Μύθος 7: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

Ο μεγαλύτερος μύθος από όλους. Όποιος διαδίδει αυτό εγκληματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του αλλά και ενάντια σε κάθε συνάνθρωπο του. Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον Κορονοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

cdc kOS3uo80NTM unsplash

 

 * Ο κ. Νίκος Κατσαρός είναι π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Διευθυντής Τμήματος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ NEWYORKCOLLEGE
κατσαρος
Κ. Νίκος Κατσαρός
Διαφήμιση

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ολα τα σχετικά άρθρα του Τύπου παραβλέπουν (σκόπιμα?) το γεγονός ότι η Λευκορωσία του Λουκασένκο χωρίς μάσκα φτάνει μόλις τους 60 θανάτους ανά εκατομμύριο – που την καθιστά «πανδημία» σε ετήσια βάση έναντι κρυολογήματος και γρίπης, πολύ χαμηλότερη από τα έθνη της Δυτικής Ευρώπης.

  Ο δεξιός πρόεδρος της Τανζανίας ισχυρίζεται ότι στη χώρα του δεν υπάρχει covid. Ενώ η Τανζανία καταγράφει σχεδόν ανύπαρκτους 0.4 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού – μια χώρα με 47 εκατομμύρια ανθρώπους, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 10η χειρότερη θέση στον κόσμο με αναλογία 480 θανάτων ανά εκατομμύριο (άν ξέρατε πως καταμετρούν τους θανάτους covid στις ΗΠΑ …). Η χώρα αυτή ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια αναγνωρισμένα κρούσματα και τους 169.000 θανάτους, αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί φαίνεται να υπάρχουν τόσα λίγα θύματα μεταξύ των αστέγων.

  Σκεφτείτε ξανά – Ινδία: μόλις 29 θάνατοι ανά εκατομμύριο, Μπαγκλαντές: μόλις 20 ανά εκατομμύριο, και Σρι Λάνκα: ένα ανύπαρκτο 1 ανά εκατομμύριο. Αυτές οι αναλογίες δεν έχουν κανένα νόημα! – Εκτός αν, φυσικά, βλέπει κανείς το Stupid-19 για αυτό που είναι – Ένα καταραμένο HOAX!

  Η πανδημία ξεκίνησε απο την Κίνα. Ωστόσο, τα γειτονικά έθνη παραμένουν ανέγγιχτα από το Stupid-19. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό? Δείτε τις πολυσύχναστες παραγκουπόλεις της Βομβάης της Ινδίας, όπου η «κοινωνική απόσταση» είναι αδύνατη. Πού είναι η πανδημία?

  Είναι ενδιαφέρον. Μόλις οι θεωρητικοί κατά των συνωμοσιολόγων αρθρογραφούν με βάση πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τις προκαταλήψεις τους, αντιστρέφουν αμέσως μια ψεύτικη θεωρία συνωμοσίας για χρήση εναντίον του επιτιθέμενου συνωμοσιολόγου!

  Επίσημα γερμανικά Εγγραφα μιλούν για ψευδοπανδημία:

  http://www.grivas.info/emvolia/380-episimi-germaniki-ekthesi-pagkosmios-psevdo-synagermos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here