Αρχική Ενέργεια Από το 2004 ανακαλύφθηκε το κοίτασμα – έκπληξη του Ερντογάν στη Μαύρη...

Από το 2004 ανακαλύφθηκε το κοίτασμα – έκπληξη του Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα

0
Θαλάσσιες 'ερευνες
Διαφήμιση

Η  «ανακάλυψη» -έκπληξη  κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακοίνωσε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  το μεσημέρι της Παρασκευής 21/08/20, από το ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ,  δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κοίτασμα που είχε ανακαλυφθεί ήδη από το 2004. Αυτό αναφέρει η Γερμανική Welt σε ρεπορτάζ της Marion Sendker από την Κωνσταντινούπολη. Η  “έκπληξη” που είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος πριν από δύο ημέρες, μπορεί να αποτελεί «έκπληξη» για τον λαό του, όχι όμως και για τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Welt  στην Κωνσταντινούπολη: «Στην Τουρκία, η δυσαρέσκεια με τον Πρόεδρο Ερντογάν αυξάνεται. Η οικονομία καταρρέει, οι δημοσκοπήσεις μόνο θετικές δεν είναι για την κυβέρνηση και η ίδια περηφανεύεται για την ανακάλυψη μιας γιγαντιαίας εναπόθεσης φυσικού αερίου – η οποία δεν είναι καινούργια. Η αλήθεια είναι για κάτι εντελώς διαφορετικό».

Την ίδια μέρα (Παρασκευή το πρωί)  έγινε γνωστό ότι, η περίφημη Εκκλησία της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη είχε πλέον ανοίξει ως τζαμί για προσευχή με εντολή της θρησκευτικής αρχής Diyanet – όπως η Αγία Σοφία πριν από λίγες εβδομάδες”.Γεγονός που καταδίκασε απερίφραστα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η θρησκευτική ρητορική είναι μέρος του τυπικού ρεπερτορίου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» συνεχίζει το γερμανικό δημοσίευμα.«Όπως ο Ιησούς Χριστός, ο Ερντογάν μίλησε για “καλά νέα” που ήθελε να ανακοινώσει την Παρασκευή».

Πτώση της λίρας και κερδοσκοπία

2'

«Η μεσσιανική ανακοίνωση του Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία, αλλά αρχικά με χρήματα: Το  τουρκικό νόμισμα, η λίρα, η οποία σήμερα χάνει την αξία της σχεδόν κάθε μέρα, σταθεροποιήθηκε για δύο ημέρες ως αντίδραση στην επικείμενη ανακοίνωση. Επιπλέον, εταιρείες- φίλα προσκείμενες στον  Ερντογάν- σημείωσαν κέρδη. Επομένως, το τουρκικό κράτος για να κερδίσει χρήματα-καθώς έχει έλλειψη μετρητών για περίπου δύο χρόνια-πρέπει πρώτα να λάβει κάποια χρήματα. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου σαφές εάν επιτρέπεται στην Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στον Εύξεινο Πόντο. Οι γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και κυρίως η Ρωσία θα πρέπει να έχουν λόγοΟι ΗΠΑ εκπροσωπούνται επίσης έμμεσα: ο αμερικανικός όμιλος Exxon έχει δικαιώματα στην περιοχή που διεκδικεί ο Ερντογάν.

Παρ’όλα αυτά  ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ξεκινάει «αμέσως»: «Ο στόχος είναι να εφοδιάσουμε τη χώρα μας με αέριο Μαύρης Θάλασσας το 2023». Αυτή είναι μια εθνοπατριωτική ανακοίνωση, καθώς το 2023 η δημοκρατία της Τουρκίας θα γιορτάσει τα 100α γενέθλιά της. Και ο Ερντογάν θα ήθελε να την γιορτάσει ως Πρόεδρος. Η επέτειος αυτή, ήταν από καιρό η μαγική γραμμή τερματισμού. Για να φτάσει μέχρι εκεί όμως, πρέπει να βρει κάτι.

Πολιτική προπαγάνδα

Σύμφωνα με τον γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο Murat Yetkin, η Τουρκία θα μπορούσε να ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική: «Εάν τα« καλά νέα» είναι το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, αυτό σημαίνει επίσης ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι απαραίτητο πολύ περισσότερο τώρα λόγω της διέλευσης δεξαμενόπλοιων;» ρώτησε στο Twitter.

Παρατηρητές από την Άγκυρα υποψιάζονται επίσης ότι τα «καλά νέα», είναι προπαγάνδα για την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου κατασκευαστικού έργου, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί ένα είδος δεύτερου Βοσπόρου στη μέση της Κωνσταντινούπολης.

»Ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα γι’ αυτό την Παρασκευή- συνεχίζει το δημοσίευμα της Welt. Έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του τελευταίου πλούτου της Τουρκίας: «Το γεωτρύπανο μας Fatih έχει ανακαλύψει 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερα. “Είναι δύσκολο να πούμε αν οι αριθμοί είναι σωστοί.

Ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας Ηλίας Τσάγκας του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο προτρέπει : «Θα προτιμούσα να εμπιστευτώ μια μεγάλη εταιρεία παρά έναν επιπόλαιο πολιτικό». Το φυσικό αέριο εμφανίζεται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά πολύ συχνά βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ακριβή την εξαγωγή του.

Ο ισχυρισμός Ερντογάν

Ερντογάν
Ερντογάν Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πριν να μπει μπροστά στις κάμερες για την ανακοίνωση- «έκπληξη», ο Τούρκος Πρόεδρος , πήγε για  προσευχή, στο σημαντικό για τους μουσουλμάνους τζαμί Eyup Sultan στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προσεύχονταν προτού πάνε στον πόλεμο. Ο Ερντογάν δεν ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση μετά την προσευχή, αλλά αμέσως υπερηφανεύτηκε για τα νέα της νίκης: «Ο Θεός μου άνοιξε μια πόρτα απαράμιλλου πλούτου για εμάς!» Με το κοίτασμα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που βρέθηκε το 2004, o Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αυτό θα κάνει την Τουρκία πιο ανεξάρτητη από το εξωτερικό».

Πηγή: https://www.welt.de/politik/ausland/article214058424/Tuerkei-Was-wirklich-hinter-Erdogans-angeblichem-Gasfund-Coup-steckt.html

Διαβάστε περισσότερα …

Διαφήμιση