Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η κρίση Covid-19 είναι ευκαιρία για «αναμόρφωση του μέλλοντος της ενέργειας»

Η κρίση Covid-19 είναι ευκαιρία για «αναμόρφωση του μέλλοντος της ενέργειας»

0
ηλιακή ενέργεια
Διαφήμιση

Η πανδημία Covid-19 παρουσίασε την ευκαιρία να «αναδιαμορφώσει το μέλλον της ενέργειας», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεση προοπτικών του.

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι παρουσίασε διαφορετικά σενάρια για την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση τις επόμενες δεκαετίες. Και είπε ότι οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές πρέπει να λάβουν κρίσιμες ενεργειακές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κρίση του Covid-19 πυροδότησε ήδη ένα «τεράστιο σοκ στο σύστημα». Ο οργανισμός προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 7% έως το τέλος του 2020. Και η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί κατά 5% περίπου το 2020.

“Παρά τη μείωση ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές φέτος, ο κόσμος απέχει πολύ μέχρι να φτάσει σε αποφασιστική πτώση, δήλωσε ο Φατίχ Μπίρολ εκτελεστικός διευθυντής του IEA.

Η οικονομική ύφεση έχει καταστέλλει προσωρινά τις εκπομπές. Αλλά η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη δεν είναι μια στρατηγική χαμηλών εκπομπών. Είναι μια στρατηγική που θα χρησιμεύσει μόνο για την περαιτέρω εξαθλίωση των πιο ευάλωτων πληθυσμών του κόσμου.

Μόνο ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας μπορούν να σπάσουν την τάση των εκπομπών.”

“Για να επιτευχθεί ένας φιλόδοξος στόχος για τη μείωση των καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει ένα σύνολο δραματικών πρόσθετων δράσεων τα επόμενα 10 χρόνια“, ανέφερε ο IEA στην έκθεση.

Ωστόσο επισημαίνει ότι εάν παραμείνει η υπάρχουσα υποδομή, δεν θα επιτευχθούν πολλοί στόχοι για το κλίμα.

Εάν η σημερινή ενεργειακή υποδομή συνεχίσει να λειτουργεί όπως έχει, θα κλειδώσει από μόνη της μια αύξηση θερμοκρασίας 1,65 ° C, αναφέρεται.

Ωστόσο, η πανδημία Covid-19 τροφοδότησε ήδη ορισμένες αλλαγές. Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί το 2020.

ηλιακή ενέργεια

Ο ήλιος ο «νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας»

Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ο «νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας». Καθώς τα ηλιακά έργα είναι τώρα μερικά από τα διαθέσιμα έργα χαμηλότερου κόστους.

Σε ένα σενάριο για μελλοντικά ενεργειακά έργα, ο IEA είπε ότι εάν το Covid-19 τεθεί υπό έλεγχο το 2021 και η οικονομία επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

“Η υδροηλεκτρική ενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά η ηλιακή ενέργεια είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Καθώς θέτει νέα ρεκόρ για ανάπτυξη κάθε χρόνο μετά το 2022. Ακολουθούμενη από την ξηρά και την υπεράκτια αιολική ενέργεια”, προβλέπει η έκθεση του IEA.

Όπως επισημαίνεται η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την προσφορά. Λόγω του κινδύνου ξεπερασμένων ηλεκτρικών δικτύων.

Υδρογονάνθρακας

Η ζήτηση για άνθρακα θα μειωθεί αλλά δεν θα υπάρξει «ταχεία πτώση» για το πετρέλαιο

Η κρίση Covid-19 λειτούργησε επίσης ως καταλύτης για τη μείωση του άνθρακα.

Ο ενεργειακός οργανισμός είπε ότι η ζήτηση άνθρακα πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση. Και έως το 2040 θα αντιπροσωπεύει κάτω από το 20% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος.

Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο ανταγωνισμός φυσικού αερίου θα συμβάλουν στη διακοπή του 13% της παραγωγικής ικανότητας του άνθρακα του 2019 έως το 2025.

Η ζήτηση για πετρέλαιο, πιθανότατα δεν θα δει μια ταχεία πτώση.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά που προέκυψαν από την πανδημία έφεραν αλλαγές.
Όπως η εργασία από το σπίτι ή η αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών.

Ωστόσο, δεν επηρεάζουν όλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών το πετρέλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες πολιτικές για την εξάλειψη του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι καλύτερες από τα άλλα ορυκτά καύσιμα στις προοπτικές τους. Με αύξηση της ζήτησης κατά 30% στη Νότια και Ανατολική Ασία έως το 2040.

“Η εποχή της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα τελειώσει την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Φατίχ Μπίρολ.

Αλλά χωρίς μια μεγάλη αλλαγή στις κυβερνητικές πολιτικές, δεν υπάρχει ένδειξη ταχείας πτώσης.

Με βάση τις σημερινές πολιτικές ρυθμίσεις, μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ωθήσει σύντομα τη ζήτηση πετρελαίου πίσω στα επίπεδα πριν από την κρίση.”

 

Διαφήμιση