Αρχική Περιβάλλον Το ρολόι που μετράει πια το χρόνο που μας απομένει…

Το ρολόι που μετράει πια το χρόνο που μας απομένει…

0
Jeenah Moon for The New York Times
Το metronome clock με τη νέα απεικόνιση του χρόνου που απομένει για την κλιματική δράση Φωτογραφία: Jeenah Moon for The New York Times, nytimes.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Για πάνω από 20 χρόνια έδειχνε την ώρα… Τώρα πια μετρά αντίστροφα το χρόνο που μας απομένει για να δράσουμε προτού υπερθέρμανση του πλανήτη καταστεί οριστικά μη αναστρέψιμη. Ο λόγος για το Metronome, το ηλεκτρονικό 15ψήφιο ρολόι πλάτους 19 μέτρων που κοιτά τη Union Square του Manhattan και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.

Για χρόνια απεικόνιζε τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα και τα κλάσματά τους όλο το 24ωρο. Τώρα ρυθμισμένο από τους δύο καλλιτέχνες, Andrew Boyd και Gan Golan, απεικονίζει το “παράθυρο” στο χρόνο που μας απομένει για να δράσουμε ουσιαστικά κατά της κλιματικής αλλαγής. Και αυτός ο χρόνος δεν είναι και τόσο πολύς, αφού δείχνει κάτι παραπάνω από 7 χρόνια.

Το ρολόι είναι τόσο ιδιαίτερο εμφανισιακά που ακόμη και όταν έδειχνε απλώς την ώρα, πολλοί νόμιζαν λανθασμένα και εξαιτίας των 15 ψηφίων του, με τα τελευταία να αλλάζουν γρήγορα, πως μετρούσε τα εκτάρια φυσικών δασών που καταστρέφονται κάθε χρόνο, είτε τον πληθυσμό της Γης.

Η έμπνευση

Ωστόσο τώρα, μετρά πραγματικά κάτι που σημαίνει πολλά και ίσως τα πάντα για την επιβίωσή μας. Ενώ, οι δημιουργοί του, εξήγησαν ότι για το σχεδιασμό του εμπνεύστηκαν από το διαδικτυακό ρολόι Doomsday Clock των Bulletin of the Atomic Scientists που δείχνει πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της ανθρωπότητας ανάλογα με το πόσo κρίσιμα γεγονότα συμβαίνουν στη Γη ανά περιόδους – και που λόγω της κλιματικής κρίσης και επικείμενου φόβου χρήσης πυρηνικών όπλων, σημειώνει και εκείνο τη μεγαλύτερη τιμή που σημείωσε ποτέ – αλλά και από το National Debt Clock του Bryant Park στο Manhattan.

national debt clock
National Debt Clock Φωτο: 6sqft.com

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι καλλιτέχνες βασίστηκαν στους υπολογισμούς του Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change του Βερολίνου.

Οι Golan και Boyd εκτίμησαν ότι θα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο εάν εξετίθετο σε δημόσια θέα και συγκεκριμένα σε κάποιο δημόσιο χώρο, εκτεθειμένο ως έργο τέχνης. Και επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας για το Κλίμα, παρέμεινε εκεί για όλη τη διάρκεια, ενώ οι δημιουργοί του λένε ότι σκοπός τους είναι η συγκεκριμένη αντίστροφη μέτρηση να παραμείνει μόνιμα σε λειτουργία, είτε στο ρολόι της Union Square, είτε και αλλού.

Με πληροφορίες από nytimes.com

Διαφήμιση