Αρχική Ευζωία “Ωρολογιακή βόμβα” για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία ο Covid-19 

“Ωρολογιακή βόμβα” για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία ο Covid-19 

0
covid 19
Διαφήμιση

Η πανδημία Covid-19 καταστρέφει τον τουριστικό τομέα της Ευρώπης. Σε έξι μήνες, οι μισές από τις επιχειρήσεις ενδέχεται να εξαφανιστούν. Εκτός εάν η ΕΕ προχωρήσει γρήγορα, λέει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε νέα έκθεση της.

Στην έκθεση, η ΕΟΚΕ αναφέρει ότι απαιτείται δράση της ΕΕ για να διατηρηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους.

Και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επισημαίνει. Αν περιμένετε άλλους έξι μήνες και οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί να έχουν κλείσει.

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, η ΕΟΚΕ διενήργησε μια διαδικτυακή έρευνα το καλοκαίρι. Στην οποία συμμετείχαν 175 οργανισμοί που εκπροσωπούν χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις. Και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε ολόκληρη την ΕΕ.

covid 19

Οι απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο της ΕΟΚΕ έδωσαν μια εικόνα επικείμενης καταστροφής.

  • Το 88,2% δήλωσε ότι η κρίση Covid-19 τους επηρέασε «πολύ αρνητικά».
  • Το 80,6% δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα τους πλήξουν ακόμη πιο μακροπρόθεσμα από ότι βραχυπρόθεσμα.
  • Το πιο ανησυχητικό από όλα, το 45% είπε ότι είναι απίθανο να επιβιώσουν το 2021.

Η έκθεση συντάχθηκε ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμός και μεταφορές το 2020 και μετά.

Σε έξι μήνες θα είναι αργά

“Ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην περιμένει έως ότου η βιομηχανία φτάσει στα προβλήματα της, είπε ο εισηγητής για την έκθεση της ΕΟΚΕ Παναγιώτης Γκόφας.
Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για τη διάσωση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων τώρα.
Δεν θα είναι χρήσιμο σε έξι μήνες, επειδή οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν μέχρι τότε”.

Ο τουριστικός τομέας στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα ανά μήνα ως αποτέλεσμα του Covid-19.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) προβλέπει ότι το 2020 θα μπορούσε να χάσει 6,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

covid 19

Πιέσεις και στην Ελλάδα

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Για να ξεκινήσει η βιομηχανία, η ΕΕ πρέπει πρωτίστως να δράσει. Για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ασφάλεια των ταξιδιών, λέει η ΕΟΚΕ.

Διαβατήριο υγείας

Εν αναμονή ενός εμβολίου, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ιδέα ενός διαβατηρίου υγείας της ΕΕ. Με εναρμονισμένο έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) και κωδικούς QR σε συνδυασμό με μια πολύγλωσση πλατφόρμα βοήθειας για την υγεία.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό QR για πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας στη χώρα που επισκέπτονται.
Και να έχουν επείγουσα πρόσβαση σε συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Διάθεση ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις

Μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα είναι η διάθεση ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους το συντομότερο δυνατό. Η έλλειψη ταμειακών ροών απειλεί την ίδια την επιβίωσή τους.

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, το πρόγραμμα SURE για τον μετριασμό της ανεργίας θα πρέπει να παρέχει ανακούφιση στους ανέργους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού. Και αποζημίωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως τις 30 Ιουνίου 2021 τουλάχιστον.

covid 19

Μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων στήριξης

Η ΕΟΚΕ πιστεύει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων στήριξης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρχε οικονομική βοήθεια μετά την ανακοίνωση της ΕΕ ότι διαθέτει κεφάλαια, είτε λόγω γραφειοκρατίας ή άλλων εμποδίων στη χώρα τους.

Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια σαφή εικόνα από την αρχή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κονδύλια της ΕΕ. Εάν φτάνουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται και εάν οι δικαιούχοι γνωρίζουν από πού προέρχονται.

Η ΕΕ είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με 563 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 30% των παγκόσμιων εσόδων το 2018.
Το 2019, η τουριστική βιομηχανία αντιπροσώπευε σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Διαφήμιση