Αρχική Διάστημα Ανακάλυψη υπερμεγέθους αστεροειδή μετά την Αφροδίτη

Ανακάλυψη υπερμεγέθους αστεροειδή μετά την Αφροδίτη

0
asteroid01 1
Αστεροειδής phenomena.org
Διαφήμιση

Οι αστρονόμοι μετά κόπων, έχουν καταστήσει μοντέλα μέτρησης του πληθυσμού των αστεροειδών που βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με αυτά, μόνο αστεροειδείς με διάσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου μπορούν να βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ Ήλιου και Αφροδίτης. Το θέμα είναι, ότι κανείς δεν είχε πετύχει να βρει κάποιον, μέχρι τώρα. Όμως το εύρημα ανατρέπει τα δεδομένα τους.

Το συγκεκριμένο εύρημα ανήκει στην αστρονομική ομάδα του Zwicky Transient Facility, μόνο που είναι αισθητά μεγαλύτερο απ’ ότι θα περίμενε οποιοσδήποτε και εφόσον η συγκεκριμένη παρατήρηση επιβεβαιωθεί, τότε τα δεδομένα αλλάζουν, και αλλάζουν πολύ.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο arXiv, με επικεφαλής τον Dr. Wing-Huen Ip, καθηγητή αστρονομίας του Institute of Astronomy στο National Central University της Taiwan.

Ο νεοανακαλυφθείς αστεροειδής ονομάστηκε 2020 AV2, με απόσταση από τον Ήλιο (aphelion distance) μόλις 0.65 αστρονομικές μονάδες, ενώ η διάμετρός του είναι περίπου 2 χλμ.

Η ανακάλυψη προκαλεί έκπληξη, εφόσον τα μέχρι τώρα μοντέλα εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλοι αστεροειδείς εντός τροχιάς ως την Αφροδίτη. Μπορεί λοιπόν, να αποτελεί απόδειξη επιπλέον πληθυσμού αστεροειδών, είτε πολύ απλά να είναι μοναδικός του είδους του. 

Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση, όλα τα μοντέλα μέτρησης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Καθώς, μέχρι τώρα προβλέπουν ότι ακόμα μικρότεροι αστεροειδείς υπάρχουν μόνο εντός τροχιάς της Αφροδίτης, οι λεγόμενοι Vatiras.

Μετρήσεις επαλήθευσαν την προέλευση

asteroid belt
Ζώνη αστεροειδών -nineplanets.org

Περεταίρω φασματοσκοπικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο αστεροειδής προήλθε από την εσωτερική ζώνη της κύριας ζώνης αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία. Επιπρόσθετα, τα δεδομένα τον θέλουν να ανήκει στην κατηγορία S-type asteroid πυριτικού άλατος, οι οποίοι πράγματι είναι κοινοί στην ζώνη προέλευσης. Ενώ, συμφωνεί με το μοντέλο Near Earth Asteroid (NEA) που εκτιμά ότι αστεροειδείς με στοιχεία παρόμοια με του 2020 AV2, θα πρέπει να προέρχονται από την κύρια ζώνη αστεροειδών.

Επομένως, πρόκειται είτε για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, είτε για ένδειξη μεγαλύτερων αριθμών. Ενώ, θεωρείται εκπληκτικό το πως κατάφερε να “περάσει” την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια του αδιάκοπου ταξιδιού του. Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως, ότι ο μόνος τρόπος να βρεθεί πλέον εκτός τροχιάς της Αφροδίτης, θα ήταν ενδεχομένως από βαρυτικές έλξεις μεταξύ Αφροδίτης και Ερμή, με πιθανότερη εκδοχή να πέσει πάνω σε κάποιον από αυτούς τους δύο.

M.A.

Διαφήμιση