Αρχική COVID-19 Lockdown κορονοϊού στις δομές μεταναστών σε Θήβα και Σέρρες – Δηλώσεις Ν.Μηταράκη

Lockdown κορονοϊού στις δομές μεταναστών σε Θήβα και Σέρρες – Δηλώσεις Ν.Μηταράκη

0
Δομή φιλοξενίας Σέρρες
Δομή φιλοξενίας Σέρρες serreslife.gr

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκαν οι δομές φιλοξενίας σε Θήβα και Σέρρες (πρώην Γεωργική Σχολή) μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ έως και τις 9 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σε υγειονομικό αποκλεισμό παραμένουν οι δομές του Ελαιώνα, Κουτσόχερου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Ριτσώνας, Σχιστού, καθώς και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, Σάμου και Φυλακίου. Σε όλες τις υπόλοιπες δομές της χώρας ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ν.Μηταράκης: Η Ελλάδα και τα νησιά μας δε μπορούν να σηκώνουν πλέον μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι και τα 750 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών έχουν μετακινηθεί τον τελευταίο μήνα στην ηπειρωτική Ελλάδα, με πιο πρόσφατη τη μεταφορά των παιδιών από τη Χίο. «Δεν έχουμε ασυνόδευτα σε κανένα ΚΥΤ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα», υπογράμμισε.

Ενώ, μιλώντας στα «Νέα» ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «συζητάμε εντός των ημερών να βρεθεί η τοποθεσία για την τελική δομή» στη Λέσβο και εξέφρασε την ελπίδα να «καταλήξουμε σε κλίμα σύμπνοιας με τις τοπικές Αρχές σε νέα τοποθεσία μακριά από τον αστικό ιστό. Η εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με τοπικές αντιπαλότητες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ο υπουργός ανέφερε στα «Νέα» ότι «αποτελεί την αφετηρία για μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, στην οποία η χώρα μας θα διεκδικήσει μέσα από συγκλίσεις, αλλά και συγκρούσεις με ομάδες κρατών, την επικύρωση των θέσεών της. Θέσεων που θεμελιώνονται πάνω στον ρεαλισμό και την ανάγκη για μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη. Με την ταυτόχρονη δημιουργία κοινών μηχανισμών υποχρεωτικής αλληλεγγύης και μετεγκαταστάσεων, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και διαχείρισης έκτακτων κρίσεων. Αυτά είναι και τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας. Σε καμία περίπτωση, η Ελλάδα και τα νησιά μας, δεν μπορούν, πλέον, να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί».

Με πληροφορίες από: ygeiamou.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις: