Αρχική COVID-19 Εξασφάλιση 100 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων για τις φτωχές χώρες

Εξασφάλιση 100 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων για τις φτωχές χώρες

0
εμβόλιο κορονοϊού
Διαφήμιση

Εξασφαλίστηκαν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων κατά της λοίμωξης του νέου κορονοϊού για τις φτωχές χώρες, όπως ανακοίνωσε σχετικά την Τρίτη η Συμμαχία για τα Εμβόλια, Gavi, η οποία συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέχεια της συνεργασίας της Gavi και του Ιδρύματος Bill & Melinda Gate με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας (SII), τον μεγαλύτερο παγκοσμίως παρασκευαστή σε όγκο εμβολίων, για την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Τα εμβόλια θα πωλούνται έναντι τριών δολαρίων το μέγιστο ανά δόση και θα υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης κι άλλων.

Τα πειραματικά εμβόλια, που παρασκεύασαν η σουηδοβρετανική φαρμακευτική AstraZeneca και η αμερικανική Novavax, θα παραχθούν στη συνέχεια από το SII, το οποίο θα τα παραδώσει στην συμμαχία κατά του νέου κορονοϊού που δημιούργησε ο ΠΟΥ και ονομάστηκε Covax (COVID-19 Vaccine Global Access, Παγκόσμια Πρόσβαση στο Εμβόλιο κατά της COVID-19).

Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στο ινδικό ινστιτούτο να αυξήσει ήδη από σήμερα την ικανότητά του παραγωγής προκειμένου, μόλις ένα ή περισσότερα εμβόλια εξασφαλίσουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και το πράσινο φως του ΠΟΥ, δόσεις τους να μπορούν να διανεμηθούν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca θα τεθεί στη διάθεση 61 χωρών, ενώ αυτό της Novavax θα είναι διαθέσιμο για το σύνολο των 92 χωρών που υποστηρίζονται από τον μηχανισμό Covax.

“Καμία χώρα να μη μείνει πίσω στα εμβόλια”

vaccine16 1025x559 1“Καμία χώρα, πλούσια ή φτωχή, δεν θα πρέπει να μείνει πίσω όσον αφορά τα εμβόλια κατά της COVID-19”, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σεθ Μπέρκλεϊ, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της Gavi.

“Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις, οι παγκόσμιοι υγειονομικοί και οικονομικοί θεσμοί των δημόσιων και των ιδιωτικών τομέων να ενωθούν για να εξασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω“, σημείωσε παράλληλα ο γενικός διευθυντής του SII Αντάρ Πουναουάλα.

Ο μηχανισμός Covax ανήκει στο διεθνές σύστημα που δημιούργησε ο ΟΗΕ για να επιταχύνει την ίση πρόσβαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της COVID-19, το ACT ACCELERATOR. Ο ΟΗΕ έχει ωστόσο λάβει μέχρι στιγμής μόνον 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 38 δισεκατομμύρια που έχει ζητήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, η AstraZeneca δεσμεύτηκε τον Ιούνιο να διανείμει 300 εκατομμύρια δόσεις στην Gavi –επιπλέον αυτών που προβλέπονται από την συμφωνία που συνήφθη μέσω του ινδικού ινστιτούτου.

Οι θάνατοι δε σταματούν

Ο ΠΟΥ έχει ορίσει ως στόχο του να έχει στη διάθεσή του 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του 2021, την ώρα που η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here