Αρχική Περιβάλλον Η φυσική αναγέννηση των δασών, απομακρύνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Η φυσική αναγέννηση των δασών, απομακρύνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

0
δάσος
Διαφήμιση

Η φύση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Από την προστασία των μόνιμων δασών έως τη φύτευση νέων δέντρων, τα δάση προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Νέα έρευνα δείχνει ότι το να αφήσουμε τα δάση να ξαναφυτρώσουν από μόνα τους, είναι ένα μυστικό όπλο για την καταπολέμηση αλλαγής του κλίματος.

Εμπειρογνώμονες στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI), The Nature Conservancy και άλλα ιδρύματα χαρτογράφησαν τους πιθανούς ρυθμούς δέσμευσης άνθρακα από την «φυσική αναγέννηση των δασών».

Μια μέθοδο αποκατάστασης διαφορετική από την ενεργή φυτεία δέντρων. Όπου τα δέντρα επιτρέπεται να αναπτυχθούν. Σε εδάφη που είχαν προηγουμένως εκκαθαριστεί για γεωργία και άλλους σκοπούς.

δάσος

Απορρόφηση 23% παγκόσμιων εκπομπών CO2 από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, δείχνουν ότι:

  • Αν αφήσουμε τα δάση να αναπτυχθούν φυσικά έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν έως και 8,9 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο έως το 2050.
  • Διατηρώντας παράλληλα τα γηγενή λιβάδια και τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγή φαγητού.

Αυτό ισοδυναμεί με απορρόφηση 23% παγκόσμιων εκπομπών CO2 από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Και είναι πάνω από τη δέσμευση άνθρακα που παρέχεται ήδη από τα υπάρχοντα δάση.

Οφέλη από την εξισορρόπηση της αναδάσωσης και της αναγέννησης του φυσικού δάσους

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τη δεκαετία του 2020 ως «Δεκαετία Αποκατάστασης Οικοσυστήματος». Ζητώντας μαζική αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών για να βοηθήσουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά πολύ συχνά η «αποκατάσταση δέντρων» θεωρείται συνώνυμη με τη «δενδροφύτευση».

Η εξισορρόπηση της ενεργούς αναδάσωσης των εμπορικών ειδών με την φυσική αναγέννηση των δασών θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Όσον αφορά τόσο στον άνθρακα όσο και στη βιοποικιλότητα.

Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα πιθανά ποσοστά δέσμευσης άνθρακα από την φυσική αναγέννηση των δασών είναι πολύ υψηλότερα από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

 

 

Διαφήμιση