Αρχική COVID-19 Έρευνα: Οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας αντιμετωπίζουν στρες λόγω της πανδημίας

Έρευνα: Οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας αντιμετωπίζουν στρες λόγω της πανδημίας

0
κρουσματα πανδημία
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει έντονο άγχος και μετατραυματικό στρες σε σχεδόν τους μισούς εργαζόμενους και νοσηλευτές σε οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Ιταλία και δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.

Το ποσοστό των μέτριων ή σοβαρών προβλημάτων άγχους και/ή των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες φτάνει το 43% μεταξύ των ερωτηθέντων.

Συνολικά λίγο περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας συμμετείχαν στην έρευνα σε 33 ιδρύματα της βόρειας Ιταλίας, την περιοχή της χώρας που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού την άνοιξη.

«Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης αναμέναμε μεγάλη αύξηση, αλλά όχι σε αυτό τον βαθμό», επεσήμανε μία από τις συντάκτριες της έρευνας, η Έλενα Ρουσκόνι καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τρέντο.

Το προσωπικό αυτό αποτελεί «έναν πληθυσμό που αγνοείται ευρέως», «που διαδραματίζει πολύ ευαίσθητο και κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία μας και στον οποίο η πανδημία covid-19 επέβαλε ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο ξαφνικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα ποσοστά αυτά εξηγούνται από την αύξηση των παραγόντων στρες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν τους υπαλλήλους στην αύξηση του στρες:

  • φόβος της μόλυνσης τους από τον κορονοϊό
  • η εγγύτητά τους με τους ενοίκους των ιδρυμάτων, καθώς οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από covid-19
  • οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, διότι οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να διαχειριστούν τις σχέσεις με τις οικογένειες που δεν μπορούσαν πλέον να επισκεφθούν τους συγγενείς τους, αλλά και τις ακυρώσεις ή τους περιορισμούς στις ομαδικές δραστηριότητες των ενοίκων

«Τέλος το προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών κατήγγειλε την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες περιορισμού του ιού, ελλείψεις σε φάρμακα και σε ατομικό εξοπλισμό προστασίας, αλλά και σε προσωπικό, όπως και δυσκολία στη μεταφορά των ασθενών που μολύνθηκαν από covid-19 στα νοσοκομεία ή στην απομόνωσή τους από τους άλλους ενοίκους», τονίζουν οι συντάκτες.

Καλούν μάλιστα να γίνει «άμεση και ενδελεχής αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης» όλου του προσωπικού των οίκων ευγηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυλλογή τροφίμων για τους πληγέντες της Καρδίτσας στα καταστήματα ACS
Επόμενο άρθροO Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ υλοποιεί την πράσινη στρατηγική του