Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Βραζιλιάνικα καρύδια: Σύμμαχος για το άγχος και τη θυρεοειδίτιδα

Βραζιλιάνικα καρύδια: Σύμμαχος για το άγχος και τη θυρεοειδίτιδα

0
Βραζιλιάνικα καρύδια
Βραζιλιάνικα καρύδια
Διαφήμιση

Τα βραζιλιάνικα καρύδια, αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν ιδιαίτερο ξηρό καρπό, που εντάσσοντάς το στη διατροφή μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε φυσικά το άγχος, αλλά και τυχόν παθήσεις του θυρεοειδή, από τις οποίες ενδεχομένως υποφέρουμε.

Πως καταπολεμούν το άγχος

Βραζιλιάνικα καρύδια

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι πλούσια σε σελήνιο. Εκεί έγκειται ο λόγος που μπορεί να καταπολεμήσουν το άγχος. Συγκεκριμένα το σελήνιο, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διάθεση. Τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, παρατηρούνται συχνά σε ανθρώπους με διαταραχές διάθεσης, μια από τις οποίες είναι το άγχος.

Παράλληλα, το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων, ενώ, είναι και αντικαρκινικό, δηλαδή βοηθά στην αποτροπή ανάπτυξης του καρκίνου. Ενώ, το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει από μόνο του!

Πως καταπολεμούν τη θυρεοειδίτιδα

Διάφορες έρευνες ανά τον κόσμο συνηγορούν προς την κατανάλωση σεληνίου, κατά των παθήσεων του θυρεοειδή αδένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε δείγμα 65 συμμετεχόντων 21 έως 65 ετών, με θυρεοειδίτιδα hashimoto, έδειξε πως οι ασθενείς που λάμβαναν 200 μικρογραμμάρια σεληνίου ημερησίως, μαζί με την αγωγή τους, παρουσίασαν μείωση των αντισωμάτων TPO κατά 46% σε 3 μήνες και σε 65% μετά από 6 μήνες. Οι ασθενείς που δεν είχαν λάβει σελήνιο δεν είχαν αυτή τη βελτίωση. Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φαίνεται λοιπόν πως μπορεί και αναστέλλει τη φλεγμονή.

Πόσα καταναλώνουμε

Βραζιλιάνικα καρύδια

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην υπερβαίνουμε το ημερήσιο όριο κατανάλωσης σε σελήνιο, που είναι 400 μικρογραμμάρια ανά ημέρα, διότι μπορεί να επιφέρει παρενέργειες. Αυτό σε αριθμούς, σημαίνει την κατανάλωση έως 4 βραζιλιάνικων καρυδιών ημερησίως. Εάν λοιπόν λαμβάνουμε σκευάσματα βιταμινών που το περιέχουν, θα έχουμε υπόψη μας αυτή την τιμή. Σε περιπτώσεις που ο γιατρός μας  έχει συστήσει την κατανάλωση σελήνιου, ενσωματώνοντας αυτούς τους γευστικούς καρπούς στα γεύματα μας, εξοικονομούμε αυτομάτως χρήματα από τις βιταμίνες που θα λαμβάναμε!

Επιπρόσθετα, τα βραζιλιάνικα καρύδια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Ένα ακόμα ισχυρό αντιοξειδωτικό για το οπλοστάσιό μας κατά του άγχους και υπέρ της νεότητας, το οποίο δεν έχει βρεθεί να έχει συγκεκριμένα όρια ημερήσιας πρόσληψης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη σε ορισμένα άτομα!

Η διατροφική τους αξία

Μία μερίδα 30 γραμμαρίων του ξηρού καρπού παρέχει 185 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Με αυτή την ποσότητα θα πάρετε επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία αντιστοιχούν στο 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA). Τα καρύδια Βραζιλίας παρέχουν επίσης ασβέστιο και σίδηρο, σε ποσοστό 5% και 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα ανά μερίδα.

Τα λιπαρά που υπάρχουν στα καρύδια Βραζιλίας είναι ως επί το πλείστον ακόρεστα – από τα 19 γραμμάρια λιπαρών που υπάρχουν σε μία μερίδα, ποσοστό 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα.

Μία μερίδα καρυδιών καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο (27%) των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή μυϊκή λειτουργία και την απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Παρέχει επίσης το 25% της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε σε χαλκό, ο οποίος βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιεί τον σίδηρο, να διατηρεί την υγεία του σκελετού και να υποστηρίζει την ανάπλαση των ιστών. Τέλος, μία μερίδα 30 γραμμαρίων καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο και παρέχει σε αξιόλογο βαθμό μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και κάλιο.

Πηγές: hashimoto.gr, onmed.gr, medicalnewstoday.com

Διαφήμιση