Αρχική COVID-19 Από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 θα κριθεί το αποτέλεσμα

Από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 θα κριθεί το αποτέλεσμα

0
CORONAVIRUS
Διαφήμιση

Από τις εκατοντάδες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 θα κριθεί τελικά εάν θα “γονατίσει” την ανθρωπότητα ή εάν θα εξασθενήσει σταδιακά, όπως έγινε με προγενέστερους επιθετικούς ιούς.

Απ΄ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής, πρώτες έρευνες αποδίδουν την επιθετικότητα ή τη ταχύτητα μόλυνσης από κορονοϊό σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις του όπως ήταν και η D614. Αυτές φαίνεται να διετέλεσαν κρίσιμο ρόλο στο γιατί κάποια εθνικά συστήματα υγείας υπέφεραν τόσο από τη συρροή βαριά ασθενών, ενώ σε άλλες γεωγραφικές τοποθεσίες η αντιμετώπιση ήταν ευκολότερη και ο ρυθμός θανάτων μικρότερος.

Το νέο κύμα κρουσμάτων στη Κίνα, συνηγορεί στο ότι όλα τελικά θα κριθούν από τις μεταλλάξεις αυτές, καθώς φαίνεται πως ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί αρκετά, με αποτέλεσμα πιο ήπια συμπτώματα. Μια ορισμένη μετάλλαξη λοιπόν, δεν τον καθιστά απαραίτητα πιο επικίνδυνο, αλλά μπορεί να τον εξασθενήσει.

Μάλιστα, θετικά βλέπει την μετάλλαξη του ιού ο Κρίστιαν Ντρόστεν, ο διασημότερος γερμανός επιδημιολόγος. Στο τακτικό του Podcast στην Βορειογερμανική Ραδιοφωνία NDR, επισημαίνει ότι λόγω των μεταλλάξεων, ο ιός δεν αποκλείεται να εξαπλώνεται ταχύτερα, με αποτέλεσμα όσοι προσβάλλονται να αισθάνονται πιο καταβεβλημένοι και να μένουν στο σπίτι επιβραδύνοντας έτσι μια μετάδοση του κορωνοϊού.

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφάρμοσαν το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές αρχές ο νέος κορονοϊός φαίνεται ότι επανήλθε σε διάφορες επαρχίες της χώρας. “Πρώτα τεστ στο Πεκίνο έδειξαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε έναν ελαφρώς μεταλλαγμένο ιό από εκείνον που εντοπίστηκαν στην Γουχάν την περασμένη χρονιά”, δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επιδημιολόγος των κινεζικών υγειονομικών αρχών στην εφημερίδα Global Times. Tα αποτελέσματα των κινεζικών τεστ θα συγκριθούν τώρα με άλλα από το εξωτερικό για να εντοπιστούν πόσες και ποιές μεταλλάξεις έχει ήδη υποστεί ο ιός.

Το παράδειγμα του SARS-CoV του 2003

Από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 θα κριθεί το αποτέλεσμα
Με κόκκινο βλέπουμε το συνολικό αριθμό κρουσμάτων και τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων από την έξαρση SARS-COV του 2003, ενώ με μπλε βλέπουμε τα θύματα από τον Covid-19 (Sars-cov-2) ήδη ως και την 31η του Ιανουαρίου 2020 με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας! Φωτογραφία του BBC.com

Η περίπτωση του SARS-CoV του 2003 δείχνει ότι ένας ιός, μπορεί να εξασθενήσει και σταδιακά να εξαφανιστεί. Το Νοέμβριο του 2002 ο ιός εμφανίστηκε στη νότια Κίνα και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε όλες τις ηπείρους. Ήταν η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα. Παρά τους φόβους στον παγκόσμιο πληθυσμό ο ιός που έπληττε το αναπνευστικό σύστημα προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο “μόλις” 774 θανάτους.

Πως γίνονται οι μεταλλάξεις

ρ1

Φαίνεται πως μικρά “λάθη” κατά την αναπαραγωγή του γενετικού υλικού του ιού μέσα στον οργανισμό ευθύνονται για την κάθε επόμενη μετάλλαξή του.

Συγκεκριμένα, για να πολλαπλασιαστούν οι ιοί χρησιμοποιούν ένα κύτταρο “ξενιστή”. Αυτό το κύτταρο δηλαδή, ανήκει στον οργανισμό του ανθρώπου ή άλλου θηλαστικού τον οποίο έχει μολύνει εκείνη τη στιγμή. Όταν λοιπόν, εισχωρούν σε αυτό εκτοξεύουν το γενικό τους υλικό, το οποίο στη συνέχεια αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμους. Σε κάθε αναπαραγωγή του γενετικού υλικού γίνονται ωστόσο μικρά, ανεπαίσθητα λάθη, τα οποία δρομολογούν μια μετάλλαξη του ιού.

Στη περίπτωση του covid-19, καθοριστική είναι ωστόσο η δομή των ενζύμων αγγειοτενσίνης (ACE 2) στους αποκαλούμενους ξενιστές, διότι στο ένζυμο αυτό προσκολλάται ο κορωνοϊός για να εισχωρήσει στη συνέχεια στα ανθρώπινα κύτταρα.

Υπό κανονικές συνθήκες ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να αμυνθεί σε επιθέσεις ιών, παράγοντας αντισώματα. Όταν όμως οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, ο οργανισμός μας δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει νέα αντισώματα και προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αντισταθεί σε νέες μεταλλάξεις με ακατάλληλα αντισώματα. Έτσι εξηγείται γιατί μια στις τόσες είμαστε συναχωμένοι. Μετά από το τελευταίο κρύωμα ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί αντισώματα, τα οποία ωστόσο δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν μια νέα εκδοχή του ίδιου ιού.

Με πληροφορίες από dw.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση