Αρχική Καταστροφές Η εποχική αστάθεια της ατμόσφαιρας προκαλεί την εκδήλωση καιρικών φαινομένων

Η εποχική αστάθεια της ατμόσφαιρας προκαλεί την εκδήλωση καιρικών φαινομένων

0
Καιρός
Διαφήμιση

Στην αστάθεια της ατμόσφαιρας που είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, οφείλεται η εκδήλωση των καιρικών φαινομένων που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου.

Όπως σημειώνει, δεν φαίνεται να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Προσθέτοντας ότι αυτές οι αστάθειες είναι συνηθισμένες.

Τι καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού

Η εποχική αστάθεια της ατμόσφαιρας προκαλεί την εκδήλωση καιρικών φαινομένων

Τα στοιχεία συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας να είναι υψηλότερες. Αυτό επεσήμανε ο κ.Αργυρίου σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που προβλέπεται να επικρατήσουν το καλοκαίρι.

«Οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα, λέει. Οι τιμές της θερμοκρασίας, αλλά και του ύψους βροχής, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο, να είναι υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου της χρονικής περιόδου 1993 – 2016.»

Που οφείλεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων

Βροχή - Καιρός

«Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, λέει ο καθηγητής. Η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Στη συγκεκριμένη περίοδο, η αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα τη θέρμανση της επιφάνειας της Γη. Και των στρωμάτων της ατμόσφαιρας κοντά σε αυτήν. Τα ανώτερα στρώματα όμως παραμένουν ψυχρότερα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη “βίαιη” άνοδο θερμού και υγρού αέρα προς τα υψηλότερα στρώματα».

Όπως εξηγεί «η έντονη ανοδική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περιοχών διαφορετικού ηλεκτρικού φορτίου. Άρα την εμφάνιση ατμοσφαιρικής ηλεκτρικής δραστηριότητας.

Ένα δεύτερο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σημαντικών διαφορών πιέσεων. Η οποία προκαλεί έντονους ανέμους.

Τρίτο αποτέλεσμα είναι η αιφνίδια ψύξη των υδρατμών. Η οποία όταν γίνεται σε μεγάλα ύψη, στα οποία η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν, σχηματίζει χαλαζόκοκκους

Απαντώντας στο ερώτημα, για το αν μπορεί να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο στοιχείο, το οποίο να συνηγορεί σε κάτι τέτοιο.»

Σχετικά με το γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται συνήθως σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ο καθηγητής σημειώνει ότι «αυτό οφείλεται στη γεωμορφολογία των συγκεκριμένων περιοχών, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων ανοδικών κινήσεων.»

Όσον αφορά στο αν έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν ανάλογα καιρικά φαινόμενα την ίδια χρονική περίοδο και αν υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθούν στο μέλλον, ο καθηγητής αναφέρει ότι «αυτές οι αστάθειες είναι συνηθισμένες και προκαλούνται κάθε χρονιά, με κάποιες διαφοροποιήσεις στην διάρκεια και στην ένταση.»

Διαφήμιση