Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: «Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε...

Τσιόδρας: «Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε χαλάρωση»

0
Τσιόδρας
(POOL EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στα 2.744 είναι συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας, αφού προστέθηκαν σήμερα 18 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου Covid-19, με τα 12, να αφορούν σε ευαίσθητες ομάδες και τα επτά εξ αυτών, μάλιστα, στην ίδια οικογένεια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις από την εξάπλωση του φονικού ιού.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 153 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη χώρα μας, αφού κατέληξε 88χρονη που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο ΝΙΜΙΤΣ. Η ηλικιωμένη, που πέθανε, υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα.

Στην ενημέρωση νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει έναν καταγεγραμμένο θάνατο το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ως εκ τούτου ο αριθμός των θανόντων ανερχόταν σε 152 συνολικά. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.11 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Που εφιστά την προσοχή μας ο Τσιόδρας τις επόμενες μέρες

Κορονοϊός

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». «Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η καλύτερη ιχνηλάτηση των ασθενών είναι τα όπλα μας. «Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στ’ αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό». ξεκαθάρισε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Ενδεικτικά, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ πρότεινε τα εξής:

  • Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει.
  • Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), η όποιες δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένες με τον κορονοϊό.
  • Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η «λαοθάλασσα» του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.
  • Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.
  • Να επιτηρούμε την κατάσταση της υγείας μας. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ιού, ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωσή μας, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών

Σήμερα τιμούμε το 50% το προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες, εμείς οι γιατροί δεν υπάρχουμε. Τους ευχαριστώ όλους, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Τουρισμός και ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών 

Οι μετακινήσεις και οι αφίξεις θα γίνονται με κανόνες. Οι κανόνες ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι και θα αφορούν την εξέταση ταξιδιωτών στις χώρες αναχώρησής τους, τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και την τήρηση των αποστάσεων.

Εμβόλια

Κορονοϊός

«Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιορισμών. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στην Γουχάν, στην Κορέα επίσης. Στη Γερμανία είδαν άνοδο των αριθμών», τόνισε.

«Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό»

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με καταγραφή των δεδομένων να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μα συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα βλέπουμε τα δεδομένα για να σβήσουμε μικρές φωτιές. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό», ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το προσεχές Σαββατοκύριακο, όταν η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς. Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα, υπογράμμισε.

Πότε ξεκίνησε ο ιός – «Ο ασθενής μηδέν» 

Κορονοϊός

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι ο ιός στη χώρα μας ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου, τόνισε ωστόσο πως δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός για το αν υπήρξε και νωρίτερα. Παράλληλα, απέκλεισε τη θεωρία του «ασθενούς μηδέν», επισημαίνοντας ότι μπορεί η είσοδος του κορονοϊού σε μια χώρα να έχει πολλαπλές πηγές. «Δεν έχει αλλάξει ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας» υπογράμμισε, αναφορικά με τις πρώτες εννέα μέρες από την άρση των περιοριστικών μέτρων.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση