Αρχική COVID-19 Τα αντισώματα του λάμα θα μας σώσουν από τον γολγοθά του κορονοϊού;

Τα αντισώματα του λάμα θα μας σώσουν από τον γολγοθά του κορονοϊού;

Τι έδειξαν τα πειράματα στο λάμα Winter.
0
Λάμα

Το λάμα «Winter» ίσως κρύβει ένα σημαντικό όπλο κατά του κορονοϊού. Το τετράχρονο θηλαστικό με τα σοκολατί πόδια με πολύ μικρά αυτιά και μεγάλες αξιοζήλευτες βλεγαρίδες, επέλεξαν ερευνητές στο Βέλγιο, όπου ζει, συμμετέχοντας σε μελέτες για κορονοϊούς – συμπεριλαμβανομένου του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (Sars) και του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers).

Ανακαλύπτοντας ότι τα αντισώματά του έβαζαν φρένο στις λοιμώξεις αυτές, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα ίδια αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να εξουδετερώσουν τον νέο ιό που προκαλεί η νόσος Covid-19. Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες τους δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση «Cell». Οι επιστήμονες έχουν από καιρό στραφεί σε λάμα για έρευνα αντισωμάτων. Την τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει αντισώματά του στην έρευνα για τον ιό HIV και τη γρίπη, βρίσκοντας πολλά υποσχόμενες θεραπείες και για τους δύο ιούς.

Η αποκωδικοποίηση του αντισώματος του λάμα και πώς θα χρησιμοποιηθεί

Λάμα

Διαβάστε επίσης:  LIVE: Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό

Οι άνθρωποι παράγουν μόνο ένα είδος αντισώματος, κατασκευασμένο από δύο τύπους πρωτεϊνικών αλυσίδων – βαριά και ελαφριά – που μαζί σχηματίζουν σχήμα Υ. Οι πρωτεΐνες βαριάς αλυσίδας καλύπτουν ολόκληρο το Υ, ενώ οι πρωτεΐνες ελαφριάς αλυσίδας αγγίζουν μόνο τα «άκρα» του Υ. Τα λάμα, από την άλλη πλευρά, παράγουν δύο τύπους αντισωμάτων. Ένα από αυτά τα αντισώματα είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σύσταση με τα ανθρώπινα αντισώματα. Αλλά το άλλο είναι πολύ μικρότερο. είναι μόνο περίπου 25 τοις εκατό του μεγέθους των ανθρώπινων αντισωμάτων.

Το αντίσωμα του λάμα εξακολουθεί να σχηματίζει ένα Υ, αλλά οι βραχίονές του είναι πολύ μικρότεροι επειδή δεν έχει πρωτεΐνες ελαφριάς αλυσίδας. Αυτό το πιο μειωτικό αντίσωμα μπορεί να φέρει τη λύση ενάντια στον κορονοϊό. Μπορεί μάλιστα να συνδεθεί ή να συντηχθεί με άλλα αντισώματα, όπως δήλωσε ο Χαβιέρ Σέλενς, Μοριακός Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Παρόμοια αντισώματα διαθέτουν και οι καρχαρίες, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό, τα λάμα είναι πιο… κοντά στον άνθρωπο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αντίσωμα μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία, με την ένεση ενός ατόμου που δεν έχει ακόμη μολυνθεί για να τον προστατεύσει από τον ιό. Ενώ η προστασία της θεραπείας θα ήταν άμεση, τα αποτελέσματά της, όμως, δεν θα ήταν μόνιμα, αλλά διάρκειας μόνο ενός ή δύο μηνών χωρίς πρόσθετες ενέσεις. Φυσικά, είμαστε μερικούς μήνες πίσω μέχρι να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο, αλλά τουλάχιστον έχουν αρχίσει ορισμένες κλινικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ: nytimes.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here