Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Πιο επιθετικός ήταν όταν «χτύπησε» Ευρώπη και ΗΠΑ

Κορονοϊός: Πιο επιθετικός ήταν όταν «χτύπησε» Ευρώπη και ΗΠΑ

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Προβληματισμό και απορία προκαλεί στους κύκλους των επιστημόνων, η ανακάλυψη πώς ο κορονοϊός μεταλλάχθηκε, πράγμα που τους κάνει ακόμα πιο ανήσυχους, αφού διαπιστώνουν ότι η νόσος Covid-19 αυξάνει τον βαθμό επιθετικότητας της. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κομμάτι των ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα.

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό υποστηρίζουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρώπη. Έκτοτε εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου και εμφανίστηκε το πιο επιθετικό στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο.

Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους. Όπως προκύπτει, πάντως, από τη συγκεκριμένη έρευνα, το σημαντικό είναι ότι ο Covid-19 δεν μεταλλάσσεται με υψηλή ταχύτητα.

corona-research-1

Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μεταλλάσσεται ο ιός. Οι ερευνητές του Los Alamos ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού σε «πραγματικό χρόνο».

Οι αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας έχουν στόχο να εξετάσουν τις ιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος, ενώ επιχειρείται η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο ιός. Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της ομάδας, ανακαλύφθηκαν 14 μεταλλάξεις.

Η μετάλλαξη της πρωτεΐνης που σήμανε συναγερμό

Ορισμένες από αυτές εντοπίστηκαν απομονωμένες σε κάποιες κοινότητες, άλλες πιο εξαπλωμένες, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε να σημάνει συναγερμός. Μετάλλαξη σημειώθηκε, συγκεκριμένα, στην πρωτεΐνη σε σχήµα ακίδας, μέρος του ιού που προεξέχει από την επιφάνειά του και που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα.

corona-research-2

Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεΐνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές. Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.

Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου. Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.

ΠΗΓΗ: protothema.gr


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση